Μακρόν: Το Ιράν δεν πρέπει ποτέ να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, είπα στον Πεζεσκιάν – Θα επιταχύνουμε τις διαπραγματεύσεις
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από τον Ιρανό ομόλογό του Μασούντ Πεζεσκιάν και ότι συμφώνησαν για την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων
Τηλεφώνημα από τον Ιρανό πρόεδρο Μασούντ Πεζεσκιάν δέχθηκε το Σάββατο (21/6) ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος, σε ανάρτησή του στο X, τόνισε πως συμφώνησαν για την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ευρωπαϊκών δυνάμεων και της Τεχεράνης, σχετικά με το αμφισβητούμενο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.
«Ο Ιρανός Πρόεδρος @drpezeshkian με πήρε τηλέφωνο. Επανέλαβα το σταθερό μου αίτημα: Η Σεσίλ Κολέρ και ο Ζακ Παρί πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι. Η απάνθρωπη κράτησή τους είναι άδικη. Περιμένω να επιστρέψουν στη Γαλλία», έγραψε αρχικά ο Μακρόν, αναφορικά με τους δύο Γάλλους πολίτες που κρατούνται στις ιρανικές φυλακές.
«Εξέφρασα επίσης τη βαθιά μου ανησυχία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Και εδώ, η θέση μου είναι σαφής: Το Ιράν δεν πρέπει ποτέ να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και εναπόκειται στο Ιράν να παράσχει πλήρεις εγγυήσεις ότι οι προθέσεις του είναι ειρηνικές», υπογράμμισε.
«Υπάρχει δρόμος για να τερματιστεί ο πόλεμος»
Παράλληλα, δήλωσε «πεπεισμένος ότι υπάρχει ένας δρόμος για να τερματιστεί ο πόλεμος και να αποφευχθούν ακόμη μεγαλύτεροι κίνδυνοι. Για να το πετύχουμε αυτό», σημείωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, «θα επιταχύνουμε τις διαπραγματεύσεις με το Ιράν, υπό την ηγεσία της Γαλλίας και των Ευρωπαίων εταίρων της».
The Iranian President @drpezeshkian called me.
I reiterated my firm demand: Cécile Kohler and Jacques Paris must be released. Their inhumane detention is unjust. I expect them to return to France.
I also expressed my deep concern about Iran’s nuclear program.…
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) June 21, 2025
- Η Ιαπωνία καλεί τον πρεσβευτή της Κίνας για έντονες διαμαρτυρίες
- Νιγηρία: Εκατό απαχθέντες μαθητές απελευθερώθηκαν, περίπου 165 αγνοούνται
- Κολομβία: Πτώματα που βρέθηκαν στη θάλασσα «ίσως» ανήκαν σε θύματα πλήγματος των ΗΠΑ [βίντεο]
- Ουκρανία: Oι ειρηνευτικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ είναι εποικοδομητικές, αλλά όχι εύκολες, λέει o Ζελένσκι [Βίντεο]
- Έκρηξη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από αστυνομικό τμήμα στο Μεξικό [βίντεο]
- Ο Γερμανός ΥΠΕΞ στην Κίνα για «σκληρές» εμπορικές και πολιτικές διαπραγματεύσεις
