Τι αποκαλύπτει το μπρος-πίσω του Γουίτκοφ με το Ιράν
Αμερικανός ειδικός από το Πανεπιστήμιο του Τζορτζτάουν δεν κρύβει τον έντονο σκεπτικισμό του για τον τρόπο που διεξάγουν την εξωτερική πολιτική στις ΗΠΑ έναντι του Ιράν, μέσω του Στηβ Γουίτκοφ.
Τη Μ. Δευτέρα, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Στηβ Γουίτκοφ, είχε δηλώσει ότι η χώρα του θα ικανοποιούνταν με τον εμπλουτισμό ουρανίου από το Ιράν σε επίπεδα μόνο για παραγωγή ενέργειας. Τη Μ. Τρίτη όμως, αναθεώρησε, δηλώνοντας ότι «το Ιράν πρέπει… να εξαλείψει το πρόγραμμα πυρηνικού εμπλουτισμού». Η αμερικανική αστάθεια λέει πολλά για τη στρατηγική της Ουάσιγκτον έναντι της Τεχεράνης.
Σίγουρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει χαρακτηριστεί απρόβλεπτος από πολλούς αναλυτές. Ωστόσο, πολλά δημοσιεύματα ακόμα και του ισραηλινού και ιρανικού Τύπου υποδηλώνουν ότι οι έμμεσες συνομιλίες της 19ης Απριλίου μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν στο Ομάν σημείωσαν πρόοδο.
Το ίδιο ισχύει και για τον τρίτο και τελευταίο γύρο συνομιλιών στο Ομάν το Σάββατο 26 Απριλίου. Οι συνομιλίες ήταν θετικές και παραγωγικές, δήλωσε υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ, προσθέτοντας πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ξανασυναντηθούν στην Ευρώπη σύντομα. «Μένουν ακόμη πολλά να κάνουμε, αλλά σημειώθηκε περαιτέρω πρόοδος προς την επίτευξη συμφωνίας», πρόσθεσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
Σύμφωνα με τον Διευθυντή Μελετών για τη Δημοκρατία και τη Διακυβέρνηση, στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν των ΗΠΑ, Ντάνιελ Μπρούμπεργκ, το γεγονός ότι ο Τραμπ μπορεί να πιέσει για μια συμφωνία -παρά την αντίθεση του συμβούλου ασφαλείας και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου- μπορεί να υποδηλώνει πόσο απεγνωσμένος είναι για μια νίκη στην εξωτερική πολιτική που ενέχει κινδύνους αλλά και πιθανά οφέλη.
Ποιό το σχέδιο για το Ιράν;
Ωστόσο, στην ανάλυσή του στο Responsible Statecraft, ο Μπρούμπεργκ, αναρωτιέται εάν μια τέτοια συμφωνία εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική για τη Μέση Ανατολή ή ακόμη και αν μια τέτοια στρατηγική είναι καν στα σκαριά.
Ο ειδικός πιστεύει ότι παρόλο που ο Τραμπ δεν δίνει στο Ισραήλ όλα τα όπλα που χρειάζεται για να να πλήξει τις καλά κρυμμένες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, αυτό δεν υποδηλώνει ένα ευρύτερο περιφερειακό όραμα.
«Πέρα από τη διατήρηση των Συμφωνιών Αβραάμ μεταξύ Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Μπαχρέιν και Μαρόκου, ο Τραμπ δεν έχει μεγαλύτερο σχέδιο από το να προσπαθήσει να κρατήσει τις ΗΠΑ έξω από τους πολέμους της Μέσης Ανατολής» σημειώνει ο Μπρούμμπεργκ.
Ο ειδικός εκτιμά πως η πρόσφατη απόφασή του Τραμπ να αποσύρει τα μισά αμερικανικά στρατεύματα ακριβώς τη στιγμή που το ISIS φαίνεται να επεκτείνεται στη Συρία, μπορεί να διαψευστεί εάν χρειαστεί να αντιμετωπίσει μια περιοχή που παρασύρεται στο χάος, αναγκάζοντάς τον να αλλάξει πορεία ή να λάβει στρατιωτικά μέτρα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια ευρύτερη σύγκρουση.
Καλή μια συμφωνία, αλλά…
Καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος προετοιμάζεται για ένα ταξίδι στα μέσα Μαΐου στη Σαουδική Αραβία, τα Εμιράτα και το Κατάρ, ο Μπρούμπεργκ λέει ότι οι ηγέτες του Κόλπου δεν θα καθησυχαστούν από την συχνά αυτοσχέδια εξωτερική πολιτική του, η οποία υποκινεί αυτό που θεωρούν γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου στη Γάζα.
Πράγματι, ο ειδικός αν και τονίζει ότι μια πυρηνική συμφωνία είναι προτιμότερη από τη μαύρη τρύπα του περιφερειακού πολέμου, ωστόσο, αυτή δεν υποκαθιστά μια συνεκτική στρατηγική των ΗΠΑ.
«Αυτοί οι κίνδυνοι τακτικού αυτοσχεδιασμού επιδείχθηκαν επαρκώς από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν» λέει. «Αλλά ο Τραμπ δεν είναι λιγότερο προσηλωμένος σε μια σαφή στρατηγική από τον προκάτοχό του. Αντίθετα, αυτό που φαίνεται να μετράει περισσότερο για τον Τραμπ είναι η διασφάλιση και η επίδειξη ισχύος. Οι ηγέτες του Ιράν κατανοούν αυτό το γεγονός και έτσι μπορεί να είναι πρόθυμοι να ικανοποιήσουν την επιθυμία του να πετύχει τουλάχιστον μία «νίκη» για να επιτύχει μια συμφωνία».
- Πούτιν και Μόντι υπογράφουν συμφωνίες 100 δισ. [γράφημα]
- Παναθηναϊκός – Βαλένθια 79-89: Οι «νυχτερίδες» έβαλαν τέλος στο σερί του Τριφυλλιού
- Γαλατασαράι-Σάμσουνσπορ 3-2: Λύγισε στο φινάλε η αντίπαλος της ΑΕΚ
- Μείωση των παραδόσεων Airbus τον Νοέμβριο μετά από τεχνικό πρόβλημα
- Κακοκαιρία Byron: Υπερχείλισε ο Πηνειός στα Τρίκαλα
- Ο Κίλιαν Μέρφι και οι σκληροτράχηλοι «Peaky Blinders» από το Μπέρμινχαμ επιστρέφουν στις οθόνες μας





