Ντροπή δηλώνουν ότι αισθάνονται οι Αμερικανοί τουρίστες στο Παρίσι, και πιθανώς και σε άλλες χώρες, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις που έφεραν οι αποφάσεις του Ντόναλντ Τραμπ.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που φαίνεται να κρατάνε ένα χαμηλό προφίλ στις διακοπές τους, προσπαθώντας να μην είναι ξεκάθαρη η εθνικότητά τους.

Ανήσυχοι και ντροπιασμένοι οι Αμερικανοί

Περπατώντας σε λαμπερή λιακάδα στο άψογα στρωμένο χαλίκι των κήπων Tuileries του Παρισιού, η Μπάρμπαρα και ο Ρικ Γουίλσον από το Ντάλας του Όρεγκον δεν ήταν ακριβώς «μεταμφιεσμένοι». Αλλά νωρίτερα εκείνο το πρωί, στο πρώτο τους ταξίδι στη Γαλλία, ο Ρικ, 74 ετών, είχε λάβει μια ασυνήθιστη προφύλαξη.

Πριν φύγει από το ξενοδοχείο του, είχε πάρει ένα μικρό κομμάτι μαύρης ταινίας και είχε καλύψει τη σημαία με τα αστέρια και τις ρίγες στη γωνία του καπέλου του μπέιζμπολ.

«Είμαστε ανήσυχοι με όλο αυτό. Είναι φρικτό. Απλώς φρικτό», είπε ο Ρικ, καθώς ο ίδιος και η σύζυγός του αναλογίζονταν την ξαφνική αίσθηση ντροπής και αμηχανίας που, όπως είπαν, αισθάνονται πλέον, ως Αμερικανοί, μετά τις παράλογες και ξαφνικές κινήσεις του προέδρου Τραμπ σχετικά με τους δασμούς στο παγκόσμιο εμπόριο, αναφέρει δημοσίευμα του BBC.

Η Μπάρμπαρα, 70 ετών, είχε ακόμη και μια καναδική καρφίτσα πέτου στην τσέπη της – δώρο από άλλον τουρίστα – η οποία πίστευε ότι θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη.

«Είμαι απογοητευμένη από τη χώρα μας. Είμαστε αναστατωμένοι για τους δασμούς», εξήγησε.

Λίγα μέτρα πιο πέρα, προς τα πλήθη που συγκεντρώνονταν έξω από το Μουσείο του Λούβρου, ένα άλλο ζευγάρι Αμερικανών προσπαθούσε επίσης να κρατήσει χαμηλότερο προφίλ από ό,τι συνήθως. Ο Κρις Επς, 56 ετών, δικηγόρος από τη Νέα Υόρκη, είχε αποφασίσει ότι θα ντυνόταν λίγο διαφορετικά στη σημερινή ξενάγηση.

«Όχι καπέλο των New York Yankees. Το άφησα στο ξενοδοχείο. Οι άνθρωποι μπορεί να μας πλησιάσουν και να μας αντιμετωπίσουν διαφορετικά. Αλλά μέχρι στιγμής, όλα καλά», πρόσθεσε.

Τεταμένες σχέσεις

Καθώς ο κόσμος παλεύει με τις επιπτώσεις της αμφιλεγόμενης προσπάθειας του Ντόναλντ Τραμπ να ανατρέψει το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα, οι επιπτώσεις γίνονται αισθητές όχι μόνο στα χρηματιστήρια, τις επιχειρήσεις και τα επενδυτικά κεφάλαια, αλλά και με πιο διακριτικούς τρόπους, και όχι λιγότερο στη Γαλλία, μια χώρα που συνεχίζει να προσελκύει τεράστιο αριθμό τουριστών από τη Βόρεια Αμερική.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι Αμερικανοί είναι λιγότερο ευπρόσδεκτοι στην Γαλλία από ό,τι πριν. Παρ’ όλα αυτά, το σοκ και ο θυμός που προκάλεσαν στην Ευρώπη τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας έδωσαν τροφή στις αντιλήψεις για ένα πολύ μεγαλύτερο διατλαντικό ρήγμα.

Βέβαια, είναι νωρίς ακόμα. Οι Αμερικανοί απέχουν πολύ από το να είναι ενωμένοι με τις ενέργειες της κυβέρνησής τους και πολλά από τα στοιχεία για την αλλαγή των συναισθημάτων είναι ανεπίσημα.

Αλλά υπάρχουν ήδη κάποιες διακριτές επιπτώσεις στα ταξίδια, τον τουρισμό, την ακαδημαϊκή κοινότητα και άλλους τομείς.

«Πρόκειται για μεγάλη πτώση», δήλωσε ο Φιλίπ Γκλογκέν, ο ιδρυτής των πιο διάσημων ταξιδιωτικών οδηγών της Γαλλίας, Le Guide du Routard, καθισμένος πίσω από ένα γεμάτο γραφείο στο Παρίσι και σημειώνοντας ότι οι παραγγελίες για τα βιβλία του σχετικά με τις ΗΠΑ έχουν μειωθεί κατά 25% μέχρι στιγμής φέτος.

Ο Γκλογκέν δεν φαίνεται να παραπονιόταν. Το αντίθετο μάλιστα.

«Είμαι πολύ περήφανος για τους πελάτες μου. Είναι νέοι, μορφωμένοι και πολύ δημοκρατικοί. Αυτή ήταν η αλήθεια για τον Πούτιν… και για την Κίνα. Ξέρουμε πότε υπάρχει δικτατορία σε μια χώρα», είπε, υποστηρίζοντας ότι οι Γάλλοι αναγνώστες του άρχισαν να βλέπουν την Αμερική με παρόμοιο τρόπο.

«Δεν θέλουν να ξοδεύουν τα χρήματά τους στις Ηνωμένες Πολιτείες», συνέχισε ο ίδιος.

Σημείωσε ότι η απότομη πτώση των πωλήσεων στις ΗΠΑ εξισορροπήθηκε από την αύξηση των πωλήσεων βιβλίων για τον «Καναδά και άλλες χώρες».

Θα υπάρξει μείωση των ταξιδιών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες;

Άλλα στοιχεία από την ταξιδιωτική βιομηχανία αρχίζουν να υποστηρίζουν την ιδέα μιας αυξανόμενης απογοήτευσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η εταιρεία προβλέψεων Oxford Economics προβλέπει ήδη μείωση κατά 8,9% του αριθμού των Γάλλων που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ φέτος σε σύγκριση με το 2024.

Μια άλλη πρόσφατη ανάλυση – των Γάλλων ομογενών που ζουν στις ΗΠΑ – διαπίστωσε ότι ένα αξιοσημείωτο 78% από αυτούς είναι πλέον «ιδιαίτερα απαισιόδοξοι» για το μέλλον τους στη χώρα, ενώ το 73% των ανθρώπων που ερωτήθηκαν εντός της Γαλλίας, τον Μάρτιο, πίστευαν ότι οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον «σύμμαχος».

Κατά τη διάρκεια ενός πρωινού καφέ σε μια παρισινή καφετέρια, ο Νικολά Κονκέρ – ενθουσιώδης υποστηρικτής του Τραμπ και διπλός γαλλοαμερικανός πολίτης που ηγείται του παραρτήματος των Ρεπουμπλικάνων στο εξωτερικό στο Παρίσι – αναγνώρισε «κάποια αστάθεια» εξαιτίας των δασμών, αλλά υποστήριξε ότι μια «αφήγηση των μέσων ενημέρωσης» δημιουργεί μια ψευδή εντύπωση ότι οι διατλαντικές σχέσεις είναι τεταμένες.

«Εξακολουθώ να στέκομαι στο ύψος μου… υπενθυμίζοντας στον κόσμο ότι η Γαλλία και οι ΗΠΑ υπήρξαν οι παλαιότεροι σύμμαχοι», δήλωσε ο Κονκέρ, προσθέτοντας ότι κάθε αρνητική αντίδραση στην ατζέντα ‘Πρώτα η Αμερική’ του Τραμπ βασίζεται σε μια ‘παιδαριώδη ή ανώριμη’ άποψη για τις διεθνείς σχέσεις.

«Όλοι γνωρίζουν ότι πρέπει να έχουμε ισχυρή κυριαρχία, ισχυρό πατριωτισμό και ότι… καθώς οι υποστηρικτές του Τραμπ υποστηρίζουν το ‘Πρώτα η Αμερική’, θα περιμέναμε ότι… οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα προωθούσαν επίσης το ‘Πρώτα το Ηνωμένο Βασίλειο’, τη ‘Πρώτα η Γερμανία’, τη ‘Πρώτα η Γαλλία’», δήλωσε ο Κονκέρ.

Όμως, η ανησυχία για τις πρόσφατες ενέργειες και τη ρητορική της κυβέρνησης Τραμπ – όχι μόνο σε σχέση με τους δασμούς, αλλά και σε σχέση με την Ουκρανία και τη Γροιλανδία – είναι ευρέως διαδεδομένη στη Γαλλία και δύσκολα μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Οι πολιτικοί, οι εφημερίδες και τα τηλεοπτικά talk shows έχουν ασχοληθεί με την ανάλυση των αλλαγών, συχνά σε τόνο πικρής απογοήτευσης.

Προειδοποιήσεις προς τους ταξιδιώτες

Αλλού υπάρχουν ενδείξεις νευρικότητας για το να ταξιδέψει κανείς απλώς στις ΗΠΑ. Ένα διάσημο ινστιτούτο κοινωνικών σπουδών στο Παρίσι έστειλε πρόσφατα προειδοποίηση στους φοιτητές του, μετά από αναφορές ότι αλλοδαποί ερωτήθηκαν για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις και τους αρνήθηκαν την είσοδο.

«Σας προτρέπουμε να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν ταξιδεύετε στο εξωτερικό. Είναι σημαντικό να μην ταξιδεύετε με τον συνήθη εξοπλισμό σας, αλλά να χρησιμοποιείτε έναν κοινόχρηστο υπολογιστή που περιέχει μόνο τα απαραίτητα για τη διαμονή σας δεδομένα και όχι ευαίσθητα δεδομένα. Κατά τη διάρκεια των συνοριακών ελέγχων, ορισμένες υπηρεσίες ασφαλείας μπορεί να απαιτήσουν το ξεκλείδωμα των ψηφιακών συσκευών για να δουν πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών πληροφοριών», έγραψε καθηγητής του EHESS, σε ομαδικό email που διαθέτει το BBC.

Οι σχέσεις μεταξύ Παρισιού και Ουάσινγκτον έχουν επιβιώσει από πολλούς προηγούμενους κλυδωνισμούς, αλλά η φιλία της Γαλλίας με τις ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ τόσο άνευ όρων… «περίεργη».

«Ο αμερικανικός λαός παραμένει φίλος μας, αλλά [ο Τραμπ] δεν είναι πλέον σύμμαχός μας», ανακοίνωσε πρόσφατα ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

«Είναι σίγουρα μια σχέση ‘αγάπης’ και όχι πάντα ‘συμπάθειας’», δήλωσε η Κέρι Χάλφερτι-Χάρντι, πρόεδρος της Αμερικανικής Λέσχης του Παρισιού, επικαλούμενη τους αμφίσημους στίχους του διάσημου τραγουδιού του Σερζ Γκανσμπούρ, ‘Je t’aime – moi non plus’.