Μπασάρ αλ-Άσαντ: Αποστάσεις παίρνει η Ρωσία από τον έκπτωτο πρόεδρο – «Ανίκανη κυβέρνηση»
Ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ κατέφυγε στη Ρωσία μετά την ανατροπή του - Η Μόσχα τώρα παίρνει αποστάσεις από τον σύμμαχό της
Η ρωσική κυβέρνηση πήρε σήμερα αποστάσεις από τον ανατραπέντα σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Ο αλ-Άσαντ, ο οποίος κυβέρνησε τη Συρία για περισσότερο από δύο δεκαετίες, διέφυγε στη Ρωσία ενώ ένοπλες ομάδες προήλαυναν νωρίτερα το Δεκέμβριο προς την πρωτεύουσα Δαμασκό.
Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS πως η ταχεία ανατροπή του αλ-Άσαντ οφειλόταν εν μέρει στη ανικανότητα αυτού του τελευταίου να αντιμετωπίσει τα κοινωνικά προβλήματα της χώρας.
«Ανικανότητα»
«Μπορούμε ήδη να πούμε ότι ένας από τους λόγους για την επιδείνωση της κατάστασης ήταν η ανικανότητα της πρώην κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις βασικές ανάγκες του πληθυσμού εν μέσω της παρατεινόμενης εμφύλιας σύγκρουσης», δήλωσε ο Λαβρόφ στο TASS.
Ο Λαβρόφ πρόσθεσε ότι μετά τις επιτυχίες στη μάχη εναντίον της «διεθνούς τρομοκρατίας», στις οποίες συμμετείχε η ρωσική Πολεμική Αεροπορία, οι Σύροι περίμεναν ότι η ζωή τους θα βελτιωνόταν. Αυτό δεν συνέβη εξαιτίας των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στη Συρία από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, πρόσθεσε ο Λαβρόφ.
Η Ρωσία ήταν βασικός υποστηρικτής του αλ-Άσαντ και έχει στρατιωτικές βάσεις στη Συρία, η τύχη των οποίων φαίνεται να μην έχει ακόμα αποφασιστεί.
Ο Αχμαντ αλ-Σάρα, de facto ηγέτης της Συρίας μετά την ανατροπή του αλ-Άσαντ, μίλησε για τις σχέσεις με τη Μόσχα σε συνέντευξή του στο δίκτυο Al Arabiya.
Ο ίδιος ανέφερε ότι η Συρία έχει στρατηγικά συμφέροντα με τη Ρωσία και οι σχέσεις των δύο χωρών θα πρέπει να υπηρετούν κοινά συμφέροντα.
Οι βάσεις της Ρωσίας στη Συρία είναι στρατηγικής σημασίας για τη Μόσχα καθώς της εξασφαλίζουν πρόσβαση στη Μεσόγειο και την Αφρική.
- Πληθωρισμός: Τι λέει ο Τραμπ και τι πληρώνουν οι πολίτες
- Η βαθμολογία της Super League μετά τα πρώτα ματς της 20ης αγωνιστικής (pic)
- Ουκρανία: Έρχεται το τέλος του πολέμου; Η αμερικανική διαρροή για εκλογές και το νέο «τελεσίγραφο» Τραμπ
- Κηφισιά – Ατρόμητος 0-1: «Άλμα» παραμονής, με γκολ του Ουκάκι στο ντεμπούτο του!
- Ο Άνταμ Σάντλερ νοσταλγεί τη συνεργασία του με τον Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν στην ταινία «Χτυπημένος από έρωτα»
- Αιματηρό επεισόδιο στο Γαλάτσι – Δύο τραυματίες στο νοσοκομείο

