Ελβετία: «Εξομολόγηση» στο… avatar του Ιησού με βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης
Εκκλησία στην Ελβετία εγκατέστησε «Ιησού» τεχνητής νοημοσύνης.
Το παρεκκλήσι του Αγίου Πέτρου στη Λουκέρνη στην Ελβετία δημιούργησε avatar του Ιησού Χριστού σε ένα AI εξομολογητήριο, το οποίο «συνομιλεί με πιστούς» σε 100 διαφορετικές γλώσσες.
Ο θεολόγος Μάρκο Σμιντ που έχει σύνδεση με την εκκλησία, επικροτεί το παραπάνω. «Ήταν πραγματικά ένα πείραμα. Θέλαμε να δούμε και να καταλάβουμε πώς αντιδρούν οι άνθρωποι σε έναν AI Jesus. Τι θα συζητούσαν μαζί του; Θα είχε ενδιαφέρον να μιλήσω μαζί του; Μάλλον είμαστε πρωτοπόροι σε αυτό» είπε στον Guardian.
«Είχαμε μια συζήτηση για το τι είδους avatar θα ήταν – θεολόγος ή άγιος; Αλλά τότε συνειδητοποιήσαμε ότι η καλύτερη φιγούρα θα ήταν ο ίδιος ο Ιησούς» συνέχισε ο Σμιντ για την εγκατάσταση, που είναι γνωστή ως «Deus in Machina».
Πώς λειτουργεί ο avatar του Ιησού
Η εκκλησία εγκατέστησε έναν υπολογιστή και καλώδια στο εξομολογητήριο.
Όσο για τον προγραμματισμό του avatar, ο Guardian αναφέρει ότι οι ερευνητές «εκπαίδευσαν» το AI με δεδομένα από θεολογικά κείμενα. Μετά την ολοκλήρωση της «εκπαίδευσης του προγράμματος», πέρασαν στην πράξη.
Οι πιστοί εισέρχονται στο εξομολογητήριο και αντικρίζουν μια οθόνη με το πρόσωπο του Ιησού. Στην πορεία υποβάλλουν τις ερωτήσεις που έχουν να κάνουν και το πρόγραμμα τους απαντά εντός ολίγων λεπτών.
Αν και ορισμένοι ενθουσιάστηκαν με την ιδέα, προτείνουν, σύμφωνα με τον Guardian, να μην δίνονται προσωπικές πληροφορίες στο avatar.
«Δεν πρόκειται για εξομολογήσεις», είπε ο Σμιντ. «Δεν σκοπεύουμε να μιμηθούμε μια εξομολόγηση» ξεκαθάρισε.
Όσο το AI Jesus βρισκόταν ακόμη σε πειραματικό στάδιο, πάνω αό χίλια άτομα, θέλησαν να αλληλεπιδράσουν με το avatar του Χριστού. Περισσότεροι από 230 περιέγραψε την εμεπιρία ως «πνευματική».
- Ισλανδία: Θα διεξαγάγει δημοψήφισμα για την ένταξη στην ΕΕ «τους επόμενους μήνες»
- Ίνγκασον: «Είμαστε έτοιμοι για την πρόκληση, θα παλέψουμε για την πρόκριση»
- Rock & Roll Hall of Fame 2026: Wu-Tang Clan, Oasis, Τζεφ Μπάκλεϊ και Φιλ Κόλινς στη μάχη της ένταξης
- Ουκρανία: Περισσότεροι από 1.700 Αφρικανοί πολεμούν για λογαριασμό της Ρωσίας, ανακοίνωσε το Κίεβο
- ΗΠΑ: Παραιτήθηκε από το Χάρβαρντ ο πρώην υπουργός Οικονομικών λόγω της εμπλοκής του στην υπόθεση Έπσταϊν
- Μπενίτεθ: «Θα κάνουμε τα πάντα για την πρόκριση»


