
Σχολεία: Σε απεργία κατεβαίνουν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα
Η απεργία έχει προκηρυχθεί για 24-25 Οκτωβρίου, με κύριο αίτημα τη μετατροπή των συμβάσεων σε πλήρους απασχόλησης αορίστου χρόνου
Σε απεργία προχωρούν την ερχόμενη εβδομάδα οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα στις σχολικές μονάδες, ζητώντας μεταξύ άλλων να μετατραπούν οι συμβάσεις τους από ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ) σε πλήρους απασχόλησης αορίστου χρόνου.
Την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα στα σχολεία θα απεργήσουν
Συγκεκριμένα, η Oμοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στις Υπηρεσίες (ΟΣΕΥΠΕ) όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της «κατόπιν απαίτησης των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων στην Καθαριότητα Σχολικών Μονάδων όλης της χώρας, με Απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, προκηρύσσει 48ωρη Απεργία στις 24 & 25 Οκτωβρίου 2024 στον κλάδο».
Τα αιτήματα των εργαζομένων
Τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων, σύμφωνα με το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσής τους, είναι τα εξής:
- Αναγνώριση της πάγιας και διαρκούς φύσης των αναγκών καθαριότητας των σχολείων και μετατροπή των ΙΔΟΧ σε πλήρους απασχόλησης αορίστου χρόνου. Οι χρηματοδοτούμενες από κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού προσλήψεις ΙΔΟΧ θα πρέπει να είναι πλήρους απασχόλησης.
- Προτεραιότητα στις προσλήψεις πλήρους απασχόλησης για το διδακτικό έτος 2025-2026 σε όλους όσοι έχουν μεγαλύτερη μοριοδότηση με βάση τα έτη εμπειρίας.
- Υποχρέωση Προσλήψεων διάρκειας δέκα (10) ολόκληρων μηνών.
- Υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών και της Ομοσπονδίας μας. Είναι επιτακτική ανάγκη οι όροι αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στην καθαριότητα σχολικών κτιρίων (ΙΔΑΧ και ΙΔΟΧ) να καθορίζονται από συλλογική σύμβαση εργασίας αντίστοιχη της ΠΟΕ ΟΤΑ. Ο κλάδος προτείνει την υπογραφή ξεχωριστής σ.σ.ε, διότι η εκπροσώπηση του 90% των απασχολούμενων γίνεται από την Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στις Υπηρεσίες (ΟΣΕΥΠΕ).
- Πιστοποίηση επαγγελματικών δεξιοτήτων και πιστοποίηση προϊόντων καθαρισμού και απολύμανσης χώρων.
- Έγκαιρες πληρωμές μισθοδοσίας.
- Καύσιμα: Η αυστραλή ΥΠΕΞ χαιρετίζει ένα «σημαντικό βήμα» από την Κίνα για τον ενεργειακό εφοδιασμό
- Βιρτζίνια: Ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους ο Κόμι που κατηγορείται ότι απείλησε τη ζωή του Τραμπ
- Ο Τραμπ μελετάει «πιθανή μείωση» των αμερικανικών στρατευμάτων στη Γερμανία
- Δυτική Οχθη: Σκότωσαν έφηβο Παλαιστίνιο οι ισραηλινές δυνάμεις και, απλώς, το επιβεβαίωσαν
- Οι ΗΠΑ ζητούν την έκδοση του κυβερνήτη της Σιναλόα, κατηγορώντας τον για σχέσεις με το ομώνυμο καρτέλ
- Στα «ΝΕΑ» της Πέμπτης: Γιατί ανησυχούν
