Αμερικανικές δυνάμεις κατέστρεψαν τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη των Χούθι
Οι Χούθι εξακολουθούν να εξαπολύουν επιθέσεις κατά εμπορικών πλοίων έχοντας ως ορμητήριο την Υεμένη
Το τελευταίο 24ωρο, αμερικανικές δυνάμεις κατέστρεψαν τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) των Χούθι σε περιοχές που ελέγχουν οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες στην Υεμένη, ανακοίνωσε σήμερα το διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (U.S. Central Command ή CENTCOM).
Σε ανάρτηση της CENTCOM στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) αναφέρεται πως διαπιστώθηκε ότι τα συγκεκριμένα drones αποτελούσαν «άμεση απειλή» τόσο για τις δυνάμεις των ΗΠΑ και του διεθνούς συνασπισμού, όσο και για τα εμπορικά πλοία στην περιοχή.
Δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις επιθέσεις τους έως ότου σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας
Από την πλευρά τους, οι Χούθι ανακοίνωσαν σήμερα πως εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον του υπό σημαία Λιβερίας δεξαμενόπλοιου Chrysalis. Ο εκπρόσωπός τους Γιαχία Σαρία είπε ότι το συγκεκριμένο πλοίο βρέθηκε δύο φορές στο στόχαστρο πυραύλων και drones ενώ έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα και στο Στενό Μπαμπ αλ Μάντεμπ.
Οι Χούθι δεν παύουν να εκφράζουν την αλληλεγγύη τους προς τον παλαιστινιακό λαό
Από τον περασμένο Νοέμβριο, οι φιλοϊρανοί αντάρτες της Υεμένης εξαπολύουν συχνά επιθέσεις με πυραύλους και drones εναντίον εμπορικών πλοίων. Δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις επιθέσεις τους έως ότου σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, εκφράζοντας παράλληλα την αλληλεγγύη τους προς τον παλαιστινιακό λαό.
Οι Ανσάρ Αλλάχ, γνωστοί περισσότερο ως Χούθι, είναι Ζαϊντί ομάδα που δραστηριοποιείται στην Υεμένη. Η ομάδα αντλεί την ονομασία της από τον Χουσεΐν Μπαντρεντίν αλ-Χούθι, ο οποίος ξεκίνησε επανάσταση στην Υεμένη το 2004 και σκοτώθηκε από τις Ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.
Καθοδηγούμενοι από τον Αμπντούλ-Μαλίκ αλ-Χούθι, πέτυχαν στο πραξικόπημα του 2014-2015 να αποκτήσουν τον έλεγχο σημαντικών εδαφών, της πρωτεύουσας Σαναά και του κοινοβουλίου. Οι Χούθι ασκούν de facto έλεγχο στο μεγαλύτερο τμήμα της βόρειας Υεμένης. Η βόρεια Υεμένη ενώθηκε με την νότια Υεμένη το 1990. Έκτοτε η κυβέρνηση της Υεμένης κατέστειλε επανειλημμένα διά της βίας διαμαρτυρίες αποσχιστών.
- Ρωσία: Τα συστήματα αεράμυνας κατέρριψαν δεκάδες drones που κατευθύνονταν στη Μόσχα
- Βολιβία: Η νέα δεξιά κυβέρνηση συνέλαβε τον τέως αριστερό πρόεδρο Αρσε για διαφθορά
- Λίβανος: Νέα πυρά του Ισραήλ εναντίον περιπόλου κυανοκράνων του ΟΗΕ
- Ουκρανία: Ανταλάσσει drones, πυραύλους και συναφείς τεχνολογίες με MiG-29 από την Πολωνία
- Ουκρανία: Ο Τραμπ αποκαλύπτει ότι ειπώθηκαν «σκληρές κουβέντες» με Μακρόν, Στάρμερ και Μερτς
- Eurovision: O ΣΥΡΙΖΑ καλεί την Ελλάδα να αποχωρήσει από τον διαγωνισμό τραγουδιού



