Σουηδοί και Φινλανδοί συμμετέχουν στη μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου
Το σενάριο της άσκησης περιελάμβανε βολές αρμάτων μάχης Leopard και τακτικούς ελιγμούς στρατιωτών στο χιονισμένο δάσος.
Στον χιονισμένο βορρά της Φινλανδίας, σουηδοί και φινλανδοί στρατιώτες συμμετέχουν στη μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, με σκοπό να δοκιμάσουν την ικανότητα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας να θωρακίσει αμυντικά τοποθεσίες όπως αυτή στο βόρειο άκρο της Ευρώπης.
Σουηδικές και φινλανδικές ένοπλες δυνάμεις συνεκπαιδεύονται εδώ και χρόνια, αλλά η ένταξη της Φινλανδίας και σύντομα της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ προσδίδουν νέα διάσταση στη φετινή άσκηση.
Νέα φάση
«Η ένταξη (της Φινλανδίας) σηματοδοτεί μια νέα φάση», δήλωσε ο ταξίαρχος Μάνου Τουόμινεν, διοικητής των φινλανδικών στρατευμάτων που συμμετέχουν στην άσκηση. «Υπάρχουν ακόμη πολλά να μάθουμε, αλλά είμαστε καλά προετοιμασμένοι και ασκήσεις όπως αυτή μας καθιστούν καλύτερο μέλος», συμπλήρωσε.
Η Φινλανδία εντάχθηκε πέρυσι στο ΝΑΤΟ και η Σουηδία είναι έτοιμη να περάσει το κατώφλι της Συμμαχίας αφότου η Ουγγαρία επικύρωσε το πρωτόκολλο για την προσχώρησή της σκανδιναβικής χώρας. Ο ούγγρος πρόεδρος Ταμάς Σούλιοκ υπέγραψε σήμερα το πρωτόκολλο για την ένταξη της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Το σενάριο της άσκησης
Η Σουηδία εγκατέλειψε την πολιτική ουδετερότητας που τήρησε κατά τη διάρκεια δύο Παγκοσμίων Πολέμων, καθώς και την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, αναζητώντας ασφάλεια στους κόλπους του ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Το σενάριο της άσκησης περιελάμβανε βολές αρμάτων μάχης Leopard και τακτικούς ελιγμούς στρατιωτών στο χιονισμένο δάσος.
Σε μια ανάπαυλα ο σουηδός ταξίαρχος Ρίκαρντ Γιοχάνσον αδημονούσε να ρωτήσει φινλανδούς αξιωματούχους για τις πρώτες εντυπώσεις που αποκόμισαν μετά την ένταξη της χώρας τους στο ΝΑΤΟ. «Ανυπομονούμε να γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατόν», είπε σε εκπροσώπους του Τύπου.
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
- Στρεφέτσα: «Κυνηγούσα πολύ αυτό το γκολ – Έτοιμος ο Ολυμπιακός για τον αγώνα με Καϊράτ»
- Χανιά: Θλίψη για τον θάνατο του Κωνσταντάκη Κανάκη, αθλητή μπάσκετ με αμαξίδιο
- Κόντης: «Δεν έχουμε την εικόνα που θέλουμε, χρειαζόμαστε πολλή δουλειά»
- Ο Έιντριεν Μπρόντι είναι σίγουρος ότι η τεχνητή νοημοσύνη «δεν θα μπορέσει ποτέ να αντικαταστήσει τα συναισθήματα»
- Πόσο χρυσό κατέχουν οι δέκα χώρες με το μεγαλύτερο απόθεμα – Η θέση της Ελλάδας
- Πού κυμαίνονται οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα – Η σύγκριση με Ευρώπη





