Ρωσία: H Ουκρανή νικήτρια της Eurovision βρίσκεται στον κατάλογο των καταζητούμενων
Η Τζαμάλα είχε συμμετάσχει στη Eurovision το 2016 με το τραγούδι «1944» το οποίο είχε πολιτικό υπόβαθρο.
Η Ρωσία έθεσε μια Ουκρανή τραγουδίστρια που κέρδισε τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision το 2016 στον κατάλογο των καταζητούμενων, μετέδωσαν τα ρωσικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων. Η τραγουδίστρια Σουζάνα Τζαμαλαντίνοβα – με το καλλιτεχνικό όνομα Τζαμάλα – καταζητείται για παραβίαση του ποινικού νόμου, σύμφωνα με την καταχώριση στη βάση δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικών.
Η Ρωσία εξέφρασε τη διαφωνία της για την ένταξη του τραγουδιού «1944» στο διαγωνισμό, λέγοντας ότι παραβιάζει τους κανόνες κατά του πολιτικού λόγου στη Eurovision
Ο ανεξάρτητος ειδησεογραφικός ιστότοπος Mediazona, ο οποίος ασχολείται με θέματα της αντιπολίτευσης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε ότι η Τζαμαλαντίνοβα κατηγορείται βάσει νόμου που εγκρίθηκε πέρυσι και απαγορεύει τη διάδοση των φερόμενων ως ψευδών πληροφοριών σχετικά με τον ρωσικό στρατό και τις εν εξελίξει συγκρούσεις στην Ουκρανία.
Το επίμαχο «1944»
Η Τζαμαλαντίνοβα έχει καταγωγή από τους Τατάρους της Κριμαίας. Το 2016 κέρδισε τον διαγωνισμό της Eurovision με το τραγούδι 1944, τίτλος που αναφέρεται στο έτος κατά το οποίο η Σοβιετική Ένωση εκτόπισε μαζικά τους Τατάρους της Κριμαίας.
Η νικηφόρα ερμηνεία της ήρθε σχεδόν ακριβώς δύο χρόνια μετά την ενσωμάτωση της Κριμαίας από τη Ρωσία, ενώ η πολιτική αναταραχή μάστιζε την Ουκρανία.
Η Ρωσία εξέφρασε τη διαφωνία της για την ένταξη του τραγουδιού «1944» στο διαγωνισμό, λέγοντας ότι παραβιάζει τους κανόνες κατά του πολιτικού λόγου στη Eurovision.
Ωστόσο, το τραγούδι δεν επέκρινε συγκεκριμένα τη Ρωσία ή τη Σοβιετική Ένωση, παρόλο που άφηνε τέτοιου είδους υπονοούμενα, ξεκινώντας με τους στίχους: «Όταν έρχονται ξένοι, έρχονται στο σπίτι σου, σας σκοτώνουν όλους και λένε «Δεν είμαστε ένοχοι».
*Με πληροφορίες από: expressandstar
- Βίντεο από τη σύλληψη του δεύτερου δράστη που μαχαίρωσε τον 14χρονο στον Χολαργό
- Πόσο θα κοστίσει φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι (πινάκας)
- Παρά τις απειλές Μαδούρο, η Ματσάδο ταξίδεψε στο Όσλο για να παραλάβει το Νόμπελ Ειρήνης
- Η έκθεση All Eyes on Palestine στην Αθήνα – Η σύγχρονη τέχνη ως εργαλείο αντίστασης
- Αποκαθίσταται ιστορικό κτίριο της Κέρκυρας
- Τι πρέπει να πληρωθεί στην Εφορία μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου


