Μαγιορκίνης για μολυσματικούς ιούς στο Σουδάν: Εξαιρετικά απίθανη μια πανδημία, ο μεγάλος φόβος είναι η χολέρα
Ανησυχία προκάλεσε η είδηση από τον ΠΟΥ ότι εργαστήριο με μολυσματικούς ιούς βρίσκεται στα χέρια μίας από τις αντιμαχόμενες πλευρές στο Σουδάν.
O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε χθες για «κατάσταση βιολογικού κινδύνου» στην πρωτεύουσα του Σουδάν, αφού μια από τις αντιμαχόμενες πλευρές κατέλαβε ένα εργαστήριο που περιείχε παθογόνους μικροοργανισμούς ιλαράς και χολέρας.
Για το θέμα μίλησε το πρωί της Τετάρτης ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Μιλώντας στην ΕΡΤ εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχει κίνδυνος, καθώς τα παθογόνα (ιλαρά και χολέρα) που υπάρχουν στο συγκεκριμένο εργαστήριο, μπορούν να προκαλέσουν επιδημίες.
«Από ό,τι διάβασα αναφέρονται δύο παθογόνα. Το ένα είναι η ιλαρά και το άλλο είναι η χολέρα. Τώρα υπάρχει σίγουρα κίνδυνος, καθώς αυτά τα παθογόνα μπορούν να προκαλέσουν επιδημίες. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται πολύ προσεκτικός χειρισμός» είπε χαρακτηριστικά.
Πόσο πιθανό είναι να μετατραπούν σε βιολογικά όπλα
Για την πιθανότητα να μετατραπούν τα δύο αυτά παθογόνα σε βιολογικά όπλα εξήγησε ότι η διαδικασία είναι διαφορετική από την απλή χρήση τους στα εργαστήρια. «Δεν μετατρέπονται απευθείας σε βιολογικά όπλα. Και οι ίδιοι θα μπορούσαν να μολυνθούν εάν και εφόσον μπούνε μέσα στα εργαστήρια και δεν προσέξουν” τόνισε.
Ο κ. Μαγιορκίνης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την παγκόσμια υγεία παρά μόνο σε τοπικό επίπεδο. «Το θεωρώ εξαιρετικά απίθανο. Ο μεγάλος φόβος είναι η χολέρα. Γιατί εάν ο πόλεμος οδηγεί σε καταστροφή των υποδομών κυρίως του νερού και στην αποχέτευση και η χολέρα περάσει σε μια κοινότητα, είναι εύκολο να διασπαρεί υπό αυτές τις συνθήκες» δήλωσε.
Πιο κοντά στον άνθρωπο η γρίπη των πτηνών
Ο Καθηγητής αναφέρθηκε και στη γρίπη των πτηνών: «Εάν υπάρχει κάτι που μας τραβάει αυτή τη στιγμή την προσοχή είναι η γρίπη των πτηνών, η οποία φαίνεται ότι έχει μεγάλη επικράτηση στα πτηνά σε όλο τον κόσμο και φαίνεται ότι είναι ένα τσακ παραπάνω κοντά στον άνθρωπο».
«Αναφέρονται κάθε χρόνο διάσπαρτες λοιμώξεις, οι οποίες σε μεγάλο ποσοστό είναι και θανατηφόρες, γιατί η γρίπη των πτηνών είναι αρκετά πιο βαριά γρίπη από την κλασική γρίπη και είναι από τα πιο επικίνδυνα στελέχη που έχουμε όσον αφορά τη γρίπη. Προς το παρόν δεν βλέπουμε προσαρμογή στον άνθρωπο, αλλά εκεί η επιστημονική κοινότητα έχει στρέψει την προσοχή της και θα μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια. Προς το παρόν δεν βλέπουμε κάτι άμεσο, αλλά είναι αυτό το οποίο θεωρούμε το πιο επικίνδυνο αυτή τη στιγμή» σημείωσε.
- Μέλος διοίκησης Φενέρ: «Το Παναθηναϊκός – Βαλένθια είναι απόψε, οι καιρικές συνθήκες δεν διαφέρουν, τι θα αλλάξει;»
- Ευρωπαϊκό πρόστιμο 140 εκατ. ευρώ στο Χ για αδιαφάνεια και παραπλάνηση χρηστών – Ενόχληση στην Ουάσιγκτον
- Γαλλία: Πατέρας βίαζε την κόρη του και απέκτησε μαζί της τρία παιδιά
- Γλασκώβη: Ένας νεκρός και τρεις στο νοσοκομείο μετά από ταραχές στους δρόμους της πόλης
- Δήμος χορηγεί επίδομα στέγασης σε γιατρούς που υπηρετούν στο νησί και δεν διαθέτουν κατοικία
- Δώρο Χριστουγέννων: Νωρίτερα φέτος – Υπολογισμός και δικαιούχοι – Τι να κάνετε αν δεν το λάβετε
