Μήλα: Ενίσχυση των παραδοσιακών καλλιεργητών της Αιγιάλειας και των Καλαβρύτων
Προβλήματα αντιμετωπίζει η καλλιέργεια μήλων σε πέντε Τοπικές Κοινότητες
Να εξεταστεί η προοπτική οικονομικής ενίσχυσης για τους παραγωγούς που ασχολούνται με την καλλιέργεια μήλων σε ορεινές περιοχές των Δήμων Αιγιάλειας και Καλαβρύτων ζητά με επιστολή του ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Περιγράφοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η καλλιέργεια μήλων επισημαίνει ότι σε πέντε Τοπικές Κοινότητες, καλλιεργούνται από εξήντα παραγωγούς, περίπου τετρακόσια στρέμματα, παράγοντας εξαιρετικής ποιότητας μήλα, λόγω ευνοϊκών γαιοκλιματικών συνθηκών. Η καλλιέργεια αυτή είναι παραδοσιακή για τα μέρη αυτά και αποτελεί το κύριο και αποκλειστικό εισόδημα αυτών των οικογενειών που παραμένουν εκεί με πολλές δυσκολίες διαβίωσης. Η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές αυτοί, οφείλεται στις μειωμένες τιμές διάθεσης του προϊόντος τους τα τελευταία χρόνια και σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος παραγωγής, αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την συνέχιση της καλλιέργειας».
Παράλληλα τονίζεται ότι οι εξαγωγές μήλων έχουν μειωθεί σημαντικά από όλη την χώρα, και ότι τιμές στην εγχώρια αγορά είναι μειωμένες, λόγω υπερπροσφοράς του προϊόντος, με αποτέλεσμα να παραμένουν αδιάθετες σε ψυγεία σημαντικές ποσότητες μήλων.
Καταλήγοντας ο περιφερειάρχης αφού τονίζει την δυσχερή οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί ζητά από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να αντιμετωπίσει το θέμα της οικονομικής ενίσχυσης των παραγωγών με ευνοϊκό τρόπο.
- Ιράν: Συντριβή στρατιωτικού αεροσκάφους – Νεκρός ο ένας από τους δύο χειριστές
- Διατροφή: Η nordic diet κάνει καλό στην υγεία και στον πλανήτη
- Κακοκαιρία εξπρές με καταιγίδες σε όλη τη χώρα – Καμπανάκι για έντονα φαινόμενα
- Μειωμένο έως 35% το τεκμήριο διαβίωσης
- ICE, Πούτιν, Νετανιάχου στο «στόχαστρο» του Μπόνο στο πρώτο άλμπουμ των U2 από το 2017
- Ξέχνα το μέγεθος: Αυτό είναι το μυστικό για καλύτερο σεξ



