ΗΠΑ: Συζητήσαμε με την Κίνα για το «κατασκοπευτικό» αερόστατο, λέει το Πεντάγωνο
Από το Πεντάγωνο των ΗΠΑ έγινε γνωστό ότι τελικά πραγματοποιήθηκαν επαφές με την Κίνα για το επίμαχο θέμα του μπαλονιού που καταρρίφθηκε πάνω από την αμερικανική επικράτεια στις αρχές του μήνα.
Οι ΗΠΑ επικοινώνησαν με την Κίνα γι’ αυτό που η Ουάσιγκτον χαρακτήρισε «κατασκοπευτικό» μπαλόνι και το Πεκίνο μετεωρολογικό αερόστατο, το οποίο καταρρίφθηκε την 4η Φεβρουαρίου, μετά την απόρριψη γι’ αρκετές ημέρες των επανειλημμένων αιτημάτων του Πενταγώνου να υπάρξει διάλογος, δήλωσε χθες Κυριακή στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας (φωτογραφία, επάνω, από AP/Andy Wong).
«Εγιναν επαφές»
«Εγιναν επαφές με τη ΛΔΚ για το ζήτημα του μπαλονιού που πετούσε σε μεγάλο ύψος», ανέφερε στον Τύπο η αναπληρώτρια υπουργός Αμυνας Μελίσα Ντάλτον, χρησιμοποιώντας το ακρώνυμο της επίσημης ονομασίας Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.
Ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν ζήτησε να συζητήσει με τον κινέζο ομόλογό του μετά την κατάρριψή του από καταδιωκτικό F-22, έπειτα από ημέρες που πέταγε εντός του αμερικανικού εναέριου χώρου.
Το αίτημα έμεινε αρχικά ανικανοποίητο: το Πεκίνο κατήγγειλε την «ανεύθυνη» και «υπερβολική» απόφαση της Ουάσιγκτον να καταρρίψει αυτό που χαρακτήρισε αερόστατο το οποίο χρησιμοποιείτο για επιστημονικούς σκοπούς, «κυρίως μετεωρολογικούς».
«Αυτή η ανεύθυνη και λαθεμένη ενέργεια δεν δημιούργησε κλίμα ευνοϊκό για τον διάλογο και τις ανταλλαγές μεταξύ των δύο στρατών», τόνισε σε ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο Αμυνας.
Δεν αναφέρθηκαν λεπτομέρειες
«Οι ΗΠΑ επέμειναν να χρησιμοποιήσουν βία εναντίον κινεζικού πολιτικού αερόστατου, κάτι που αντίκειται (…) στις διεθνείς πρακτικές και δημιουργεί κακό προηγούμενο», σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Η κυρία Ντάλτον απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τις συνομιλίες που έγιναν ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Χθες Κυριακή, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε πως καταρρίφθηκε ακόμη ένα «αντικείμενο» σε μεγάλο ύψος, χωρίς να προσδιορίσει τη φύση του.
Ηταν το τέταρτο που καταρρίφθηκε πάνω από τις ΗΠΑ και τον Καναδά μέσα σε λιγότερες από δέκα ημέρες.
Πηγή: ΑΠΕ
- Κυκλοφόρησε το τρέιλερ της νέας βιογραφικής ταινίας του Μάικλ Τζάκσον – Εξωραϊσμός ή απεικόνιση της πραγματικότητας;
- Το πρωτάθλημα θα το πάρει… – Δείτε την πρόβλεψη του supercomputer για την πρωταθλήτρια Αγγλίας
- Τραμπ: Αποθέματα ορυκτών αξίας 12 δισ. δολαρίων για ενίσχυση μεταποίηση των ΗΠΑ
- Θεοδωρικάκος: H νέα επένδυση στα Ναυπηγεία Ελευσίνας ενισχύει τη βιομηχανική βάση της χώρας
- Βόλεϊ: Ο Γιούτζι Νισίντα ζήτησε την πιο ειλικρινή συγγνώμη που έχουμε δει ποτέ στον αθλητισμό (vid)
- Οι σκληροί δείκτες τoυ κυκλοφοριακού εκτινάχθηκαν τον Ιανουάριο του 2026 – Τι αποκαλύπτει η νέα αναφορά του ΕΜΠ






