Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κίνα: Απέρριψε αίτημα των ΗΠΑ για επικοινωνία των υπουργών Αμυνας

Κίνα: Απέρριψε αίτημα των ΗΠΑ για επικοινωνία των υπουργών Αμυνας

Η απόρριψη από την Κίνα του αιτήματος των ΗΠΑ για επικοινωνία των υπουργών Αμυνας αντανακλά την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.

Το Πεκίνο απέρριψε αίτημα της Ουάσιγκτον το Σάββατο για τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του αμερικανού υπουργού Αμυνας Λόιντ Οστιν και του κινέζου ομολόγου του Γουέι Φανγκχά, μετά την κατάρριψη του κινεζικού μπαλονιού από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου (φωτογραφία, επάνω, από το Reuters/Aly Song).

Επιδείνωση των σχέσεων

«Η δέσμευσή μας να διατηρήσουμε ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας θα συνεχιστεί», διαβεβαίωσε ο ταξίαρχος της Πολεμικής Αεροπορίας Πατ Ράιντερ, παρά την απόρριψη του αμερικανικού αιτήματος, το οποίο αντανακλά την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.

Αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος κατέρριψε το Σάββατο το κινεζικό μπαλόνι πάνω από τη θαλάσσια περιοχή στ’ ανοικτά της Βόρειας Καρολίνας.

Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, επρόκειτο για κατασκοπευτικό μπαλόνι που εισήλθε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ για να συλλέξει πληροφορίες σχετικά με εγκαταστάσεις στρατηγικής σημασίας.

Το Πεκίνο υποστήριξε ότι το μπαλόνι εξυπηρετούσε «ερευνητικούς σκοπούς, κυρίως μετεωρολογικούς» και ότι εισήλθε «ακούσια» στον αμερικανικό εναέριο χώρο.

Νέες διπλωματικές αναταράξεις

Τη Δευτέρα, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ καταρρίπτοντας το κινεζικό μπαλόνι «επηρέασαν σοβαρά και έπληξαν» τις σινοαμερικανικές σχέσεις, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Η είδηση για το μπαλόνι είχε σκάσει σαν βόμβα λίγα 24ωρα πριν την επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Αντονι Μπλίνκεν στην Κίνα, με στόχο την ομαλοποίηση των ήδη τεταμένων διμερών σχέσεων.

Ωστόσο, προκάλεσε νέες διπλωματικές αναταράξεις καθώς μετά από αυτήν την εξέλιξη ο κ. Μπλίνκεν ανέβαλε το ταξίδι του.

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024