Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Κινεζικά αερόστατα πετούσαν τακτικά πάνω από τη μύτη Τραμπ και  Μπάιντεν

ΗΠΑ: Κινεζικά αερόστατα πετούσαν τακτικά πάνω από τη μύτη Τραμπ και  Μπάιντεν

Το Πεντάγωνο παραδέχεται ότι δεν είχε ιδέα μέχρι τώρα και το αντελήφθη εκ των υστέρων.

Ο αμερικανός πτέραρχος στον οποίο ανατέθηκε η κατάρριψη του κινεζικού αερόστατου το Σάββατο παραδέχτηκε ότι τέτοια περιστατικά συνέβησαν αρκετές φορές στο παρελθόν χωρίς να γίνουν αντιληπτά από την αεροπορία.

«Μπορώ να σας πω ότι δεν ανιχνεύσαμε αυτές τις απειλές, και αυτό είναι ένα κενό στην επίγνωση καταστάσεων» δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο Γκλεν ΒανΧερκ, επικεφαλής αεράμυνας για τον βορειοαμερικανικό εναέριο χώρο.

Οι πτήσεις προηγούμενων «κατασκοπευτικών» αεροστάτων της Κίνας έγιναν εκ των υστέρων αντιληπτές από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ βάσει «πρόσθετων μέσων συλλογής» δεδομένων, είπε ο πτέραρχος, χωρίς να διευκρινίσει αν πρόκειται για πληροφορίες από πηγές, υποκλοπές ή παρακολουθήσεις.

Νωρίτερα το Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει ότι κινεζικά κατασκοπευτικά αερόστατα είχαν πετάξει πάνω από τις ΗΠΑ τουλάχιστον τέσσερις φορές, οι τρεις επί της κυβέρνησης Τραμπ και η μία επί Μπάιντεν.

Ανώτεροι αξιωματούχοι έχουν ήδη προτείνει να ενημερώσουν μέλη της τέως κυβέρνησης Τραμπ για τις πτήσεις επί θητείας του.

Ο ρεπουμπλικανός βουλευτής Μάικλ Ουόλτζ, μέλος της επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε την Κυριακή πως είχε ενημερωθεί από το Πεντάγωνο πως αρκετά περιστατικά με κινεζικά αερόστατα τα προηγούμενα χρόνια, από τα οποία τουλάχιστον ένα πάνω από τη Φλόριντα.

Γιγάντιο μπαλόνι

Όπως είπε ο ΒανΧερκ, το αερόστατο που καταρρίφθηκε είχε ύψος 60 μέτρα και μετέφερε φορτίο περίπου ενός τόνου. Φωτογραφίες δείχνουν ότι διέθετε ηλιακούς συλλέκτες για την τροφοδοσία των οργάνων του.

Η αμερικανική πολεμική αεροπορία κατέρριψε το αερόστατο πάνω από τις ακτές της Νότιας Καρολίνας το Σάββατο, μια εβδομάδα αφότου εισήλθε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ και προκάλεσε σοβαρή επιδείνωση στις σινο-αμερικανικές σχέσεις.

Στην επιχείρηση συμμετείχε ένας αριθμός μαχητικών και ανεφοδιαστικών αεροσκαφών, όμως μόνο ένα F-22 χτύπησε το αερόστατο με υπερηχητικό πύραυλο AIM-9X που ανιχνεύει πηγές θερμότητας.

Συντρίμμια που επέπλεαν έχουν ανασυρθεί από στρατιωτικά σκάφη από μια περιοχή 1,5 επί 1,5 χιλιόμετρα, όμως το μεγαλύτερο μέρος του φορτίου βυθίστηκε στον Ατλαντικό σε βάθος πέντε χιλιομέτρων.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024