Βενεζουέλα: Αιφνιδιαστική επίσκεψη του προέδρου της Κολομβίας στο Καράκας
Γιατί επισκέφθηκε τη Βενεζουέλα ο Γκουστάβο Πέτρο.
Ο πρόεδρος της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά σήμερα τη Βενεζουέλα για συνομιλίες με τον ομόλογό του Νικολάς Μαδούρο, λίγες ημέρες αφότου ξανάνοιξαν τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών και ανακοινώθηκε – αλλά στη συνέχεια διαψεύστηκε – ότι η Μπογοτά κατέληξε σε συμφωνία εκεχειρίας με τους γκεβαριστές αντάρτες του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ELN).
Το αεροσκάφος του πρώτου αριστερού προέδρου της Κολομβίας προσγειώθηκε λίγα λεπτά πριν από τις 14.00, τοπική ώρα (20.00 ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε ο πρεσβευτής της Κολομβίας στη Βενεζουέλα Αρμάντο Μπενεντέτι. Ο Πέτρο θα μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες για συνομιλίες με τον Μαδούρο.
Δεύτερη συνάντηση των δύο ηγετών
Αυτή είναι η δεύτερη συνάντηση που έχουν στη Βενεζουέλα οι δύο πρόεδροι μετά τη διπλωματική αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών, τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο Πέτρο πήγε στη Βενεζουέλα την 1η Νοεμβρίου ενώ στη συνέχεια συναντήθηκε και πάλι με τον Μαδούρο στη σύνοδο COP27 για το κλίμα που φιλοξενήθηκε στην Αίγυπτο.
Την περασμένη εβδομάδα ξανάνοιξαν πλήρως όλα τα σύνορα που είχαν κλείσει το 2019, όταν η προηγούμενη κυβέρνηση του συντηρητικού προέδρου Ιβάν Ντούκε ήρθε σε ρήξη με τη Βενεζουέλα.
Ο Μαδούρο, απομονωμένος μέχρι σήμερα στη διεθνή διπλωματική σκηνή (διατηρούσε σχέσεις με τη Ρωσία, το Ιράν, την Κούβα και τη Νικαράγουα), φαίνεται να επωφελείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μολονότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επισήμως δεν τον αναγνωρίζει ως πρόεδρο της Βενεζουέλα, θεωρώντας ότι διαπράχθηκε νοθεία στις εκλογές του 2018, οι σχέσεις του Καράκας με την Ουάσινγκτον φαίνεται να οδεύουν προς αναθέρμανης λόγω της πετρελαϊκής κρίσης που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Εξάλλου, αν και η γαλλική στάση, που ακολουθεί εκείνη της Ουάσινγκτον, δεν έχει, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκε, στους διαδρόμους της COP27, με τον Μαδούρο, κάτι που αφήνει να εννοηθεί ότι οι δύο προεδρίες επικοινωνούν μεταξύ τους. Ο Μακρόν αποκάλεσε μάλιστα «πρόεδρο» τον Μαδούρο και είπε ότι σκοπεύει να του τηλεφωνήσει.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Δημοσκόπηση: «Καθόλου ικανοποιημένοι» 6 στους 10 με την απόδοση της κυβέρνησης – Ακρίβεια και διαφθορά «γκρεμίζουν» την εικόνα της
- Μπαρτζώκας: «Έπρεπε να παίξουμε καλύτερη άμυνα»
- Γυναίκα εντοπίστηκε νεκρή στο Πέραμα – Την βρήκε η μητέρα της με αίματα στο πρόσωπο
- Greece May Be Next to Ban Social Media Use for Minors
- «Να λογοδοτήσει»: Η πρώην σύζυγος του Μπιλ Γκέιτς, Μελίντα, σπάει τη σιωπή της για τη σχέση του με τον Έπσταϊν
- Υπόθεση θρίλερ – Η δολοφονία στην Μάνδρα, το τροχαίο στην Ελευσίνα και ο νεκρός 27χρονος στη Νέα Πέραμο




