Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Περού: Αποφασίστηκε η επίσπευση των εκλογών για την εκτόνωση της κρίσης

Περού: Αποφασίστηκε η επίσπευση των εκλογών για την εκτόνωση της κρίσης

Σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί η πολιτική κρίση και να τερματιστούν οι πολύνεκρες ταραχές, το κοινοβούλιο του Περού ενέκρινε την επίσπευση των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών.

Το κοινοβούλιο του Περού (φωτογραφία, επάνω, από Peru Congress via Reuters)ενέκρινε χθες Τρίτη με ψηφοφορία του την επίσπευση των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών και τη διεξαγωγή τους πρόωρα, τον Απρίλιο του 2024 αντί του 2026.

«Ανεπιθύμητο πρόσωπο»

Η επίσπευση των εκλογών αποφασίστηκε προκειμένου να ξεπεραστεί η πολιτική κρίση στη χώρα και να τερματιστούν οι μαζικές κινητοποιήσεις και οι πολύνεκρες ταραχές που ξέσπασαν μετά την παύση και τη σύλληψη του τέως προέδρου Πέδρο Καστίγιο την 7η Δεκεμβρίου.

Δείτε ακόμα – Περού: Συνομιλία Μπλίνκεν με Μπολουάρτε – «Μεταρρυθμίσεις» ζητούν οι ΗΠΑ

Η ολομέλεια ενέκρινε με 93 ψήφους την πρόταση αυτή (απαιτούνταν 87). Τριάντα μέλη του Κογκρέσου τάχθηκαν κατά και υπήρξε μια αποχή, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Νωρίτερα, είχε ανακοινωθεί ότι η κυβέρνηση του Περού ανακήρυξε χθες Τρίτη persona non grata («ανεπιθύμητο πρόσωπο») τον μεξικανό πρεσβευτή, Πάμπλο Μονρόι, δίνοντάς του 72 ώρες να εγκαταλείψει τη χώρα.

Η υπουργός Εξωτερικών του Περού Ανα Σεσίλια Χερβάσι ενημέρωσε, επίσης, πως δόθηκε πράσινο φως για την ασφαλή διέλευση της συζύγου του τέως προέδρου, στην οποία δόθηκε νωρίτερα χθες πολιτικό άσυλο στο Μεξικό.

Παρέμβαση ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Eνωση παρότρυνε προχθές Δευτέρα τη νέα κυβέρνηση του Περού να σέβεται «πλήρως» τα ανθρώπινα δικαιώματα, εν μέσω των διαδηλώσεων και των ταραχών ανάμεσα σε υποστηρικτές του τέως προέδρου και τις δυνάμεις επιβολής της τάξης, καθώς ο απολογισμός των θυμάτων είχε φθάσει τους 21 νεκρούς

Ο ίδιος ο κ. Καστίγιο συνελήφθη από σωματοφύλακές του την 7η Δεκεμβρίου, μετά την παύση του από το Κογκρέσο, καθώς προσπαθούσε να φθάσει στη μεξικανική πρεσβεία για να ζητήσει άσυλο.

Sports in

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο το μεγαλύτερο ταλέντο της Παρί

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο συνεργασίας ένας από τους πιο ταλαντούχους παίκτες της Παρί Σεν Ζερμέν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024