Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Περού: Συνομιλία Μπλίνκεν με Μπολουάρτε - «Μεταρρυθμίσεις» ζητούν οι ΗΠΑ

Περού: Συνομιλία Μπλίνκεν με Μπολουάρτε – «Μεταρρυθμίσεις» ζητούν οι ΗΠΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ συνομίλησε με τη νέα πρόεδρο του Περού από την οποία ζήτησε «να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για να προωθηθούν αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να προστατευθεί η δημοκρατική σταθερότητα».

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Αντονι Μπλίνκεν συνομίλησε την Παρασκευή με την πρόεδρο του Περού Ντίνα Μπολουάρτε (σύνθεση φωτογραφιών, επάνω, από rpp.pe), η χώρα της οποία συνταράσσεται από αιματηρές διαδηλώσεις μετά την παύση από το κοινοβούλιο και τη σύλληψη του προκατόχου της την 7η Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε χθες Κυριακή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Αναγκαίες μεταρρυθμίσεις»

Στη συνδιάλεξη αυτή τη 16η Δεκεμβρίου, ο κ. Μπλίνκεν «ενεθάρρυνε τις πολιτικές αρχές και τους θεσμούς του Περού να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για να προωθηθούν αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να προστατευθεί η δημοκρατική σταθερότητα», αναφέρει ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, τον Νεντ Πράις.

Δείτε ακόμα – Περού: Να γίνουν πρόωρες εκλογές προτείνει η πρόεδρος Μπολουάρτε – Συνεχίζονται οι πολύνεκρες ταραχές

Ακόμη, ο ΥΠΕΞ Μπλίνκεν «υπογράμμισε την ανάγκη όλα τα μέρη του Περού να εμπλακούν σε εποικοδομητικό διάλογο προκειμένου να κατευναστούν οι πολιτικές διαιρέσεις και να δοθεί έμφαση στη συμφιλίωση».

«Οι ΗΠΑ αδημονούν να συνεργαστούν στενά με την πρόεδρο Μπολουάρτε για κοινούς στόχους και κοινές αξίες που συνδέονται με τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ασφάλεια, τον αγώνα κατά της διαφθοράς και την οικονομική ευημερία», κατά το δελτίο Τύπου.

Δεν παραιτείται

Η Ντίνα Μπολουάρτε, η ως την αποπομπή του κ. Καστίγιο αντιπρόεδρος του Περού, είπε προχθές Σάββατο πως δεν έχει καμία πρόθεση να παραιτηθεί, και ζήτησε το Κογκρέσο ν’ αναθεωρήσει την απόφαση που έλαβε την προηγουμένη να μην επισπεύσει τις προεδρικές και τις βουλευτικές εκλογές.

Ο Πέδρο Καστίγιο διέταξε την 7η Δεκεμβρίου τη διάλυση του κοινοβουλίου, στο οποίο κυριαρχεί η δεξιά, όμως λίγο αργότερα το Κογκρέσο τάχθηκε με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της παύσης του για «ηθική ανικανότητα».

Συνελήφθη από τους σωματοφύλακές του ενώ προσπαθούσε να φθάσει στην πρεσβεία του Μεξικού για να ζητήσει άσυλο.

Εκτοτε, στις μαζικές κινητοποιήσεις έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 19 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί άλλοι 569. Πολλά από τα θύματα ήταν παιδιά και έφηβοι.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

«Μονόδρομος» το VAR και στο μπάσκετ – Εφαρμογή στο τελευταίο κρίσιμο δίλεπτο και για όλες τις αποφάσεις

Μια είναι η λύση για να μπει τέλος σε «εμετικές» διαιτησίες, όπως αυτή που είδαμε στο Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα το βράδυ της Τρίτης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024