Ουκρανία: Ισόβια σε τρεις για τον ρωσικό πύραυλο που κατέρριψε την πτήση MH17
Οι κατηγορούμενοι δικάστηκαν ερήμην και δεν αναμένεται να εκδοθούν από τη Ρωσία.
Ποινές ισόβιας κάθειρξης επέβαλε την Πέμπτη ολλανδικό δικαστήριο σε δύο Ρώσους και έναν ουκρανό αυτονομιστή για την κατάρριψη της επιβατικής πτήσης MH17 της Malaysia Airlines πάνω από την Ουκρανία το 2014, στη διάρκεια της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης για την προσάρτηση της Κριμαίας.
Οι τρεις κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για ανθρωποκτονία των 298 επιβαινόντων.
Διαβάστε επίσης: Διοικητής του Πούτιν καταζητείται για την κατάρριψη της πτήσης ΜΗ17
Πρόκειται για τους Ρώσους Ιγκόρ Γκιρκίν, Σεργκέι Ντουμπίνσκι και τον Ουκρανό Λεοντίν Χαρτσένκο. Ο τέταρτος ύποπτος που δικάστηκε, ο Ρώσος Ολεγκ Πουλάτοφ, αθωώθηκε.
«Η τιμωρία για όλες τις ρωσικές φρικαλεότητες -τόσο του παρόντος όσο και του παρελθόντος- θα είναι αναπόφευκτη», έγραψε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Twitter.
Important court decision in The Hague. First sentences for the perpetrators of #MH17 downing. Holding to account masterminds is crucial too, as the feeling of impunity leads to new crimes. We must dispel this illusion. Punishment for all RF’s atrocities then & now is inevitable.
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) November 17, 2022
Το δικαστήριο διέταξε τους καταδικασθέντες να πληρώσουν πάνω από 16 εκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις στους συγγενείς των θυμάτων.
Οι ύποπτοι καταδικάστηκαν ερήμην και παραμένουν φυγόδικοι. Πιστεύεται ότι βρίσκονται στη Ρωσία, η οποία δεν πρόκειται να τους εκδώσει.
Το δικαστήριο έκρινε ότι οι ένοχοι δεν είχαν ασυλία, καθώς δεν ήταν μέλη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.
Σύμφωνα με το δικαστήριο, η πτήση MH17 χτυπήθηκε από πύραυλο BUK, ρωσικής κατασκευής, o οποίος εκτοξεύτηκε από αγρόκτημα στην ανατολική Ουκρανία.
Η Ρωσία, έκριναν οι δικαστές, είχε τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστικών δυνάμεων στην περιοχή του Ντονέτσκ από όπου εκτοξεύτηκε ο πύραυλος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters / AFP
- Καιρός: Έρχονται βροχές, πτώση θερμοκρασίας και βοριάδες – Πότε αλλάζει το σκηνικό
- «Καυτή» σοκολάτα – Γιατί ανατιμήθηκε επτά φορές πάνω από τον πληθωρισμό – Οι αποκλίσεις μεταξύ χωρών της ΕΕ
- Θεσσαλονίκη: 43χρονος κακοποιούσε σκύλο μπροστά στην ιδιοκτήτριά του – Συνελήφθησαν και οι δύο
- Ο Γιαννακόπουλος σε ρόλο… Akyla με την κούπα της Euroleague (vid)
- Η Ελένη Γιαννατσούλια μιλά για τον Γιώργο Μαζωνάκη
- Στη Μεγάλη Βρετανία τη Δευτέρα ο Νίκος Δένδιας για διμερείς συνομιλίες





