Κομισιόν: Προσωρινό πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου – Η νέα πρόταση της Φον ντερ Λάιεν
Η Κομισιόν εξετάζει εκ νέου το πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου ως προσωρινή λύση
Προς προσωρινή επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και κοινή προμήθεια προϊόντων ενέργειας προσανατολίζεται πλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με όσα ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, το πρωί της Τετάρτης, κατά την ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να θέσει σε ισχύ ένα προσωρινό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, μέχρι να δημιουργηθεί ο νέος δείκτης στην χρηματιστηριακή αγορά του πολύτιμου αερίου, σύμφωνα με την πρόταση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την Τετάρτη το πρωί από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Ο ορισμός ενός πλαφόν στο φυσικό αέριο είναι μια προσωρινή λύση, μέχρι να δημιουργήσουμε έναν νέο ευρωπαϊκό δείκτη τιμών που θα διασφαλίζει την καλύτερη λειτουργία της αγοράς και η Κομισιόν έχει ήδη ξεκινήσει να εργάζεται πάνω σε αυτό, δήλωσε.
Τεστ αντοχής
Η Λάιεν, σημείωσε πως θα καταθέσει την πρόταση της και γραπτώς σε επιστολή προς τους ηγέτες της ΕΕ στην Σύνοδο που θα πραγματοποιήσουν στην Πράγα αυτή την εβδομάδα, αναφέροντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εφαρμόσει ένα κοινό σύστημα προμηθειών για την ενέργεια.
«Ένα τέτοιο ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου πρέπει να σχεδιαστεί κατάλληλα ώστε να διασφαλίζει την ασφάλεια του εφοδιασμού. Και είναι μια προσωρινή λύση για να αντιμετωπίσουμε το γεγονός» τόνισε, κάνοντας αναφορά και στη λήψη του υγροποιημένου LNG.
«Μειώσαμε την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά περίπου 10%. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα, αλλά είναι ένα σημαντικό γεγονός. Οι ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου έχουν μειωθεί στο 7,5%. Πρέπει να ενισχύσουμε περαιτέρω το RePowerEU με πρόσθετη, κοινή χρηματοδότηση. Με αυτόν τον τρόπο όλα τα ευρωπαϊκά κράτη θα μπορούν να επιταχύνουν τις απαραίτητες επενδύσεις» έσπευσε να συμπληρώσει.
Παράλληλα, η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να ενισχύσουν την προστασία των υποδομών ζωτικής σημασίας, πραγματοποιώντας τεστ αντοχής και χρησιμοποιώντας δορυφορική επιτήρηση για τον εντοπισμό πιθανών απειλών.
«Οι πράξεις δολιοφθοράς κατά των αγωγών Nord Stream έδειξαν πόσο ευάλωτη είναι η ενεργειακή μας υποδομή. Είναι προς το συμφέρον όλων των Ευρωπαίων να προστατεύσουν καλύτερα αυτήν την κρίσιμης σημασίας υποδομή», υπογράμμισε.
- Ουκρανία: Τουλάχιστον 1 νεκρός και 20 τραυματίες από ρωσικά πλήγματα στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας
- Ρωσία: Στρατηγικά βομβαρδιστικά εκτέλεσαν περιπολία πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα
- Οι ΗΠΑ πιέζουν Ρωσία και Ουκρανία για τριμερείς ευθείες διαπραγματεύσεις και προωθούν κατάπαυση του πυρός σε ενεργειακές υποδομές
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Με έρανο η αγορά
- Το υποτιμημένο γεν και η επιστροφή της Ιαπωνίας στην πυρηνική ενέργεια
- Συρία: Έτοιμο το προκαταρκτικό πλαίσιο για τον τερματισμό των συγκρούσεων ανάμεσα στη Δαμασκό και τους Κούρδους









