
Σουηδία: Τι ποσοστό των πολιτών υποστηρίζει την ένταξη στο ΝΑΤΟ
Νέα δημοσκόπηση έγινε στη Σουηδία σχετικά με την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.
Μια αυξανόμενη πλειοψηφία Σουηδών τάσσεται υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ, έδειξε σήμερα δημοσκόπηση, καθώς αξιωματούχοι, τόσο στη Σουηδία όσο και στη Φινλανδία, εξετάζουν αν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα πρέπει να οδηγήσει στον τερματισμό δεκαετιών στρατιωτικής ουδετερότητας.
Δημοσκόπηση της Demoskop που παραγγέλθηκε από την εφημερίδα Aftonbladet έδειξε ότι 57% των Σουηδών υποστηρίζουν τώρα την ένταξη στο ΝΑΤΟ, από 51% που ήταν το Μάρτιο. Αυτοί που αντιτίθενται στην ένταξη μειώθηκαν στο 21% από 24% ενώ οι αναποφάσιστοι έπεσαν στο 22% από 25%.
Η δημοσκόπηση του Μαρτίου ήταν η πρώτη που είχε δείξει ότι μια πλειοψηφία των Σουηδών υποστηρίζει την ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Από πότε έχει να εμπλακεί σε πόλεμο η Σουηδία;
Η Σουηδία δεν έχει εμπλακεί σε πόλεμο από την εποχή του Ναπολέοντα και έχει οικοδομήσει την πολιτική ασφαλείας της στη «μη συμμετοχή σε στρατιωτικές συμμαχίες».
Ωστόσο, όπως και στη Φινλανδία, η εισβολή στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», προκάλεσε μια ριζική επανεξέταση. Αμφότερες οι χώρες θεωρείται τώρα πολύ πιθανό να ενταχθούν στην 30μελή συμμαχία.
Η κυβέρνηση της Σουηδίας επανεξετάζει την πολιτική ασφαλείας και μια σχετική έκθεση πρόκειται να δημοσιοποιηθεί πριν από το τέλος Μαΐου ενώ οι κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες διεξάγουν εσωκομματική συζήτηση για το αν θα παραιτηθούν από τη μακροχρόνια αντίθεσή τους στην ένταξη της χώρας τους στο ΝΑΤΟ.
Η δημοσκόπηση της Demskop, η οποία αποτελείται από 1.177 συνεντεύξεις που πραγματοποιήθηκαν από τις 14 Απριλίου ως τις 19 Απριλίου, έδειξαν επίσης αυξανόμενη υποστήριξη της ένταξης μεταξύ των ψηφοφόρων των Σοσιαλδημοκρατών, όπου σημαντικά περισσότεροι υποστηρίζουν την ένταξη στη συμμαχία απ’ ό,τι αντιτίθενται σ’ αυτή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Τουλάχιστον 188 νεκροί εξαιτίας της κακοκαιρίας σε Πακιστάν και Αφγανιστάν
- Σπείρα με έδρα στη Βουλγαρία διέπραττε τηλεφωνικές απάτες σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική – Εξιχνιάστηκαν 41 υποθέσεις
- Βγάζουν στη σέντρα τον Λανουά με διαρροές ορισμών
- Χατζηβασιλείου: Ελέγχομαι για αδίκημα που δεν διαπράχθηκε – Επανέρχεται περσινή υπόθεση χωρίς νέα στοιχεία
- Ο Μαγκουάιρ μένει στο Ολντ Τράφορντ
- «Εσύ τη σκότωσες» – Δαίμονες, εξάρτηση και μια θηλιά – Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ μέσα από τα ημερολόγια του






