Φυσικό αέριο: Αυτό είναι το έκτακτο σχέδιο της Αθήνας – Τι αποφάσισε η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων
Αναλυτικά οι αποφάσεις της έκτακτης σύσκεψης που συγκάλεσε σήμερα ο ΥΠΕΝ. Τα σενάρια ως το Μάρτιο του 2023
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συγκάλεσε εκτάκτως συνεδρίαση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων, προκειμένου να αξιολογηθούν όλα τα εναλλακτικά σενάρια για να διασφαλιστεί ο ομαλός ενεργειακός εφοδιασμός της χώρας, σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Ειδικότερα, στη σύσκεψη αποφασίστηκαν τα εξής:
· Έως την Παρασκευή ο ΔΕΣΦΑ θα υποβάλει μελέτη αξιολόγησης κόστους – οφέλους στο ΥΠΕΝ για την προσθήκη μιας πλωτής δεξαμενής LNG στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας.
· Έως την Τρίτη ο Διαχειριστής θα ενημερώσει το ΥΠΕΝ για την εξέλιξη των διαβουλεύσεων με την ιταλική SΝΑΜ, για τις δυνατότητες διατήρησης στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου σε υπόγειες αποθήκες στην Ιταλία.
· Ο ΔΕΣΦΑ θα επικαιροποιήσει τις εκτιμήσεις του αναφορικά με τα επιπλέον φορτία LNG που θα χρειαστούν, σε περίπτωση ολικής διακοπής των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
· Τα σενάρια θα καλύψουν τρεις χρονικές περιόδους:
o Το χρονικό διάστημα Απριλίου – Οκτωβρίου 2022.
o Το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου 2022 – Μαρτίου 2023.
o Το χρονικό διάστημα Απριλίου 2022 – Μαρτίου 2023.
· Η ΔΕΠΑ Εμπορίας παρακολουθεί στενά τη διαθεσιμότητα των φορτίων LNG στις διεθνείς αγορές προκειμένου να προμηθευτεί επιπλέον φορτία εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.
· Έως την Τρίτη η ΔΕΗ θα καταθέσει στο ΥΠΕΝ το ετήσιο πλάνο εξόρυξης λιγνίτη στα ορυχεία της, για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των διαθέσιμων λιγνιτικών μονάδων.
Διαβάστε επίσης Σύγκληση της ομάδας διαχείρισης κρίσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Γενικός Διευθυντής Ενέργειας του ΥΠΕΝ, Δημήτρης Τσαλέμης, ο Πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας, ο Πρόεδρος της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης και Β Αντιπρόεδρος της ΡΑΕ, Δημήτρης Φούρλαρης, η Προϊσταμένη του Τμήματος Ενεργειακού Σχεδιασμού και Ασφάλειας Εφοδιασμού της ΡΑΕ, Μαρία Κερκίδου, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κώστας Ξιφαράς, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Ιωάννης Κοπανάκης και ο Αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Ιωάννης Μάργαρης.
- Βρυξέλλες: Στον «πάγο» η συμφωνία Mercosur μέχρι τον Ιανουάριο
- Ο Αντετοκούνμπο για τον λόγο που οι φαν των Μπακς είχαν εξοργιστεί μαζί του: «Ποιος είναι αυτός ο Έλληνας;»
- Iστορική επίσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του OHE στη Δαμασκό – Mήνυμα Ελλάδας για συμπερίληψη και λογοδοσία
- Τραμπ: Νέα πίεση στην Ουκρανία – Να «κινηθεί γρήγορα» στις διαπραγματεύσεις για το τέλος του πολέμου
- ΠΑΣΟΚ: Ένοχη σιωπή της κυβέρνησης μπροστά στις συνεχείς αποκαλύψεις στη δίκη του Predator
- Θέμα Eurofighter και Γλυπτών του Παρθενώνα έβαλε ο Γεραπετρίτης στην ΥΠΕΞ του Ηνωμένου Βασιλείου









