Ransomware: Μπαράζ κυβερνοεπιθέσεων παραλύει τερματικούς σταθμούς πετρελαίου στην Ευρώπη
Προβλήματα στις αποστολές πετρελαίου σε λιμάνια εν μέσω εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας.
Μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση κατά λιμενικών εγκαταστάσεων στην Γερμανία, την Ολλανδία και το Βέλγιο ανάγκασε τις δικαστικές αρχές να ξεκινήσουν έρευνες με την υποψία του εκβιασμού για την απόσπαση λύτρων από τον πετρελαϊκό τομέα.
Η κυβερνοεπίθεση ξεκίνησε πριν από αρκετές ημέρες και αφορά ειδικά τους πετρελαϊκούς τερματικούς σταθμούς, γεγονός που προκάλεσε προβλήματα στις αποστολές πετρελαίου εν μέσω ενεργειακής κρίσης.
Η Europol δήλωσε ότι πρόσφερε την υποστήριξή της στις γερμανικές αρχές σχετικά με την επίθεση.
Σύμφωνα με την βελγική εφημερίδα De Morgen, η επίθεση έπληξε το λιμάνι του Αμβούργου, καθώς και τουλάχιστον έξι πετρελαϊκούς τερματικούς σταθμούς στο Βέλγιο και την Ολλανδία, όπως η Αμβέρσα και το Άμστερνταμ.
Η εκκίνηση της δικαστικής διερεύνησης έγινε με μήνυση που κατέθεσε η Oiltanking, θυγατρική του γερμανικού ομίλου Marquard & Bahls, για κυβερνοεπίθεση που έπληξε τα πληροφοριακά της συστήματα.
Το περιστατικό αποκαλύφθηκε στις 29 Ιανουαρίου και προκάλεσε ενεργοποίηση των σχεδίων έκτακτης ανάγκης της εταιρείας, της οποίας οι δραστηριότητες διαταράχθηκαν σοβαρά.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Handelsblatt, η οποία επικαλείται πηγές της γερμανικής δικαστικής έρευνας, οι χάκερ χρησιμοποίησαν το λογισμικό ransomware BlackCat, το οποίο δυνητικά τους επιτρέπει να κρυπτογραφούν τα αρχεία των υπολογιστών-στόχων ώστε να ζητήσουν μετά λύτρα για το ξεκλείδωμά τους.
Σύμφωνα με ειδικούς, οι χάκερ που βρίσκονται πίσω από το BlackCat χρησιμοποιούν τη ρωσική γλώσσα, αυτό όμως δεν αρκεί για να αποδοθεί η κυβερνοεπίθεση σε Ρώσους, δεδομένου ότι τακτικές παραπλάνησης είναι συνήθεις.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP
- «X»: Το νέο κουμπί που έρχεται δεν είναι και τόσο… νέο
- Μητσοτάκης: Εξαιρετικά θετικό ότι ενεργοποιήθηκε η ρήτρα αμυντικής συνδρομής όταν η Κύπρος δέχθηκε επίθεση
- Ρωσία: Νέα έκκληση για τερματισμό των εχθροπραξιών στον Περσικό Κόλπο
- Οι «27» προκρίνουν ευελιξία στη λήψη μέτρων για μείωση του κόστους ενέργειας –Επιμένουν σε ενεργειακή μετάβαση
- Καλύτερη δουλειά προτείνει στους συναδέλφους του στην ΕΕ, ο Ολλανδός πρωθυπουργός
- Πράσινο φως από την Επιτροπή Εμπορίου της ΕΕ στη συμφωνία κατάργησης δασμών στα αμερικανικά προϊόντα εισαγωγής





