Σερβία – Χλιαρή η συμμετοχή στο δημοψήφισμα για το Σύνταγμα
Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία η συμμετοχή κυμάνθηκε γύρω στο 30% των εγγεγραμμένων στου εκλογικούς καταλόγους.
Σε χαμηλά επίπεδα κυμάνθηκε η προσέλευση στις κάλπες στο δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος που διεξήχθη στη Σερβία.
Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία η συμμετοχή κυμάνθηκε γύρω στο 30% των εγγεγραμμένων στου εκλογικούς καταλόγους. Ανεξάρτητα από την μικρή συμμετοχή το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι έγκυρο αφού δεν υπάρχει κατώτατο όριο συμμετοχής για την επιτυχία του δημοψηφίσματος.
Πέτυχε το δημοψήφισμα είπε ο Βούτσιτς
Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι το δημοψήφισμα πέτυχε και ο λαός ενέκρινε την αναθεώρηση του Συντάγματος. Παρουσίασε στοιχεία του κόμματός του, σύμφωνα με τα οποία με καταμετρημένο το 97% των ψήφων υπέρ του ναι ψήφισε το 60,45%, ενώ το 39,52% καταψήφισε την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Τι αφορά
Οι ψηφοφόροι στην Σερβία κλήθηκαν την Κυριακή 16/12 στις κάλπες για να εγκρίνουν την αναθεώρηση του Συντάγματος απαντώντας με ναι ή όχι στο ερώτημα «είστε υπέρ της επικύρωσης νομοθετικής πράξης για την αναθεώρηση του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Σερβίας;»
Η αναθεώρηση του Συντάγματος αφορά το κράτος δικαίου και συγκεκριμένα την εκλογή δικαστών και εισαγγελέων. Η αλλαγή του συγκεκριμένου άρθρου του Συντάγματος αποτελεί απαίτηση της ΕΕ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Σερβία και έχει την έγκριση της Επιτροπής της Βενετίας του Συμβουλίου της Ευρώπης.
- Παλαιστίνη: Ο πρόεδρος Αμπάς προκηρύσσει τις πρώτες εκλογές του κοινοβουλίου της ΟΑΠ
- Υπόθεση Πολάνσκι: Τη βίασε όταν ήταν 13 ετών, τώρα η Σαμάνθα Γκάιμερ λέει τη δική της ιστορία
- Βεζένκοφ για Dubai BC: «Απρόβλεπτη ομάδα, σημαντική η επιστροφή του Μούσα»
- Καταγγελία εργαζόμενης για το εργοστάσιο Βιολάντα – Μας ζήτησαν να πάμε να καθαρίσουμε, φοβόμαστε
- Η Ρωσία προειδοποιεί πως οι ξένες δυνάμεις στην Ουκρανία αποτελούν νόμιμους στόχους – «Φρένο» στη Γερμανία
- Ερώτηση στη Κομισιόν μετά την ανάδειξη του in για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι από ακραίες θερμοκρασίες






