Στο «σφυρί» δύο τιάρες της Ιωσηφίνας Βοναπάρτη με τιμή που «ζαλίζει»
Οι τιάρες που πιστεύεται ότι ανήκαν στην Ιωσηφίνα Βοναπάρτη, την πρώτη σύζυγο του Γάλλου αυτοκράτορα Ναπολέοντα, πωλούνται μετά από ενάμιση αιώνα σε ιδιώτες.
Τα δύο πολύτιμα κοσμήματα αναμένεται να πωληθούν έως και 500.000 λίρες στερλίνες (περίπου 680.000 δολάρια) ενώ την πώληση θα διενεργήσει ο οίκος δημοπρασιών Sotheby’s στο Λονδίνο τον επόμενο μήνα.
Μία από τις τιάρες είναι χρυσή με μπλε διακοσμήσεις από σμάλτο και ζωηρά κόκκινα καρνελιάνικα χαρακτικά με κλασικά πορτρέτα. Το διάδημα προσφέρεται ως μέρος ενός σετ κοσμήματος, μαζί με ασορτί σκουλαρίκια, ένα διακοσμητικό ζώνης και μια χτένα.
Η δεύτερη τιάρα από χρυσό και σμάλτο φέρει διακόσμηση με πορτρέτα των αρχαίων ελληνικών θεοτήτων του Δία, του Διόνυσου, της Μέδουσας, του Πάνα και της Γαίας, σκαλισμένα σε αχάτη και ίασπη. Το μουσείο Βικτωρίας & Αλβέρτου του Λονδίνου, το οποίο προηγουμένως είχε το αντικείμενο ως δανεικό, σημείωσε ότι ήταν «πιθανότατα δώρο από την αδερφή του Ναπολέοντα, Καρολίν Μουράτ».
Η αυτοκράτειρα, γνωστή και ως Ιωσηφίνα ντε Μπωαρνέ, μετά τον πρώτο της γάμο με τον ευγενή και στρατηγό του στρατού Αλεξάντρ ντε Μπωαρνέ, συνεχίζει να γοητεύει ακόμα και στην εποχή μας.
Οι τιάρες είναι και οι δύο μέρος σετ κοσμημάτων του 19ου αιώνα και είναι εμβληματικά όσον αφορά στο νεοκλασικό σχεδιασμό τους, που άκμασε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ναπολέοντα. Μετά την αναταραχή της Γαλλικής Επανάστασης, ο αυτοκράτορας επικαλέστηκε με σύνεση τις αρχαίες ρωμαϊκές παραδόσεις, τα στυλ και το σχέδιο για να συνδέσει την κυριαρχία του με μια αρχαία καταγωγή, σύμφωνα με τον Sotheby’s.
Αυτός ο συσχετισμός είναι παρών με τις ελάχιστες λεπτομέρειες και στις δύο τιάρες — συγκεκριμένα τα πορτρέτα των κλασικών θεοτήτων και των αρχαίων μορφών που φορούσαν συχνά ο Ναπολέων και η Ιωσηφίνα, συμπεριλαμβανομένου του στέμματος της στέψης του πρώτου. Αιώνες νωρίτερα, οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες είχαν φορέσει παρόμοια σύμβολα δύναμης σκαλισμένα σε ημιπολύτιμους λίθους.
Τέτοια εποχή οι περισσότεροι από εμάς νιώθουμε μια ανανεωμένη ενέργεια και διάθεση. Και σύμφωνα με την επιστήμη η άνοιξη η κατάλληλη εποχή για νέες αρχές
Η παράσταση «Η Ευτυχία της Αργιθέας» επιχειρεί να δώσει φωνή σε όσες ζωές έμειναν στο περιθώριο της Ιστορίας, χωρίς εξιδανίκευση και χωρίς διδακτισμό — μόνο με παρουσία.
Από την Πέμπτη 23 Απριλίου, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά κάνει μια βουτιά στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο, με το έργο «Tζένη Τζένη - Ένα ηλιόλουστο Ρέκβιεμ»
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας