Αφγανιστάν – Η ΕΕ φοβάται αντίποινα εις βάρος του αφγανικού προσωπικού της
Η ΕΕ εργάζεται «κατεπειγόντως» για να εγγυηθεί την ασφάλεια του αφγανικού προσωπικού της στην Καμπούλ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε σήμερα ότι η άφιξη των Ταλιμπάν στην Καμπούλ «κατέστησε ακόμη πιο επιτακτική την προστασία» από πιθανά αντίποινα σε βάρος του αφγανικού προσωπικού της, το οποίο προσπαθεί να κρατά ασφαλές.
«Η κατάσταση είναι πολύ επείγουσα, την αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρά και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε από κοινού, με τα κράτη μέλη της ΕΕ, για να βρούμε γρήγορες λύσεις γι’ αυτούς (σ.σ. το αφγανικό προσωπικό) και για την ασφάλειά τους. Είμαστε σε στενή επαφή με τα κράτη μέλη, για να μεγιστοποιήσουμε τις δυνατότητες, για τους ντόπιους υπαλλήλους μας και τα εξαρτώμενα από αυτούς άτομα, για να μετακινηθούν σε ασφαλές μέρος», δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΕ.
«Καταλαβαίνουμε ότι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη για ένα σύστημα μετάβασης και θα αντιδράσουμε ανάλογα με το αποτέλεσμά τους», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοσέπ Μπορέλ, σύμφωνα με τον οποίο «πρέπει να αποφευχθούν ακόμη περισσότερες σφαγές και θύματα».
Οι Ταλιμπάν ετοιμάζονται να ξαναπάρουν την εξουσία, μετά μια στρατιωτική επίθεση-αστραπή που κατατρόπωσε τις αφγανικές ένοπλες δυνάμεις, ενόσω οι ξένες δυνάμεις – οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ – ολοκλήρωναν την αποχώρησή τους από τη χώρα.
Οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν παρουσία στο Αφγανιστάν και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνέχισαν σήμερα την απομάκρυνση των πολιτών τους και του ντόπιου προσωπικού τους.
Η αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Αφγανιστάν δεν μπορεί να εκδώσει θεωρήσεις εισόδου και εξαρτάται από τα 27 κράτη μέλη της Ένωσης, αν θα δεχθούν στο έδαφός τους το αφγανικό προσωπικό τους.
- Η αναζωογόνηση της Χαλκίδας: Ξεκίνησε η ανάπλαση του πάρκου Ελευθερίας
- Φρεντέρικσεν: «Τα χειρότερα ενδέχεται να είναι ακόμα μπροστά μας», λέει για την Γροιλανδία η πρωθυπουργός
- Δένδιας: Συμμαχία Ελλάδας και Ισραήλ για drones και υποβρύχια – Μήνυμα Κατζ στην Τουρκία για το Αιγαίο
- «Το μόνο που ήθελα ήταν να γίνω ζωγράφος»: Έκθεση φωτίζει τον κόσμο του Ντέιβιντ Λιντς, πέρα από τον κινηματογράφο
- Αναχρονισμού συνέχεια από το περιβάλλον Καρυστιανού: Ο δικηγόρος της θέλει μοναρχία και μοιχεία να τεθούν σε… διαβούλευση
- Ο Τζολάκης και ο Μουζακίτης αποθέωσαν τον Κωστούλα, για το «ψαλιδάκι»



