Κλιματική αλλαγή: Ο πλανήτης παγιδεύει τη θερμότητα με διπλάσιο ρυθμό
Δυσοίωνο προβλέπεται το μέλλον της Γης. Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα της NASA.
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν NASA και ΝΟΑΑ για τον πλανήτη. Τα αποτελέσματα κοινής έρευνας τους, που δημοσιεύτηκαν στο Geophysical Research Letters, πρέπει να μας ανησυχήσουν, καθώς σύμφωνα με αυτά η θερμότητα που παγιδεύεται από το έδαφος, τους ωκεανούς και την ατμόσφαιρα της Γης, έχει διπλασιαστεί μέσα στα τελευταία 14 χρόνια.
Παρατηρώντας μετρήσεις δορυφόρων για το πόση ενέργεια του Ήλιου μπαίνει στην ατμόσφαιρα της Γης και πόση αντανακλάται πίσω στο διάστημα, οι επιστήμονες σύγκριναν τα δεδομένα με τις μετρήσεις των ωκεάνιων θερμοκρασιών για να καταλάβουν το ποσό που απορροφάται από αυτούς. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι σε αυτό το ενεργειακό ισοζύγιο από το 2005 έως το 2019, η θερμότητα που απορροφήθηκε από τη Γη έχει αυξηθεί.
Ερευνητής της NASA, ο Norman Loeb, υπογραμμίζει επί του θέματος: «Οι δύο αυτοί πολύ ανεξάρτητοι τρόποι να δούμε τις αλλαγές στο ενεργειακό ισοζύγιο της Γης, συμφωνούν απόλυτα και μας δείχνουν και οι δύο αυτή τη μεγάλη αλλαγή, η οποία μας δίνει μεγάλη σιγουριά πως πρόκειται για ένα πραγματικό φαινόμενο και όχι απλά ένα κατασκεύασμα των οργάνων. Οι τάσεις που παρατηρήσαμε είναι πολύ ανησυχητικές».
Τι ευθύνεται για τον διπλασιασμό της θερμότητας;
Οι λόγοι που ο πλανήτης μας συγκρατεί περισσότερη θερμότητα ποικίλλουν. Ένας είναι η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή. Όσο περισσότερα αέρια θερμοκηπίου παράγουμε, τόσο περισσότερη θερμότητα παγιδεύεται. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζουν οι φυσικές αλλαγές στο κλίμα, οι οποίες μεταξύ 2014 και 2019, σχημάτισαν λιγότερα σύννεφα.
«Ο συνδυασμός των δύο προκαλεί τη θέρμανση, η οποία οδηγεί σε μεγάλη αλλαγή στο ενεργειακό ισοζύγιο της Γης. Το μέγεθος αυτής της αύξησης είναι χωρίς προηγούμενο. Η ελπίδα μου είναι αυτός ο ρυθμός να υποχωρήσει τις επόμενες δεκαετίες. Αλλιώς θα δούμε πιο ανησυχητικές κλιματικές αλλαγές», εξηγεί ο ερευνητής.
- Δένδιας για τις σημερινές γεωπολιτικές προκλήσεις: Η Ευρώπη βιώνει μία αναδιάταξη ισχύος σε παγκόσμιο επίπεδο
- Η «χορογραφία» της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν – Οι στόχοι του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας
- «Αλ Τσαντίρι Νιουζ»: Ο Λάκης Λαζόπουλος επιστρέφει απόψε στις 21.00 στο MEGA
- Καταδίκη Αυστραλής συγγραφέα για ερωτικό μυθιστόρημα που κρίθηκε ως υλικό σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων
- Γιώργος Γεωργακάκης: Πέθανε ξαφνικά ο πρώην πρωταθλητής ακοντισμού – Θλίψη στο Ηράκλειο
- Δύο χρόνια Μεντιλίμπαρ: «Ο Ολυμπιακός ήταν μια από τις καλύτερες αποφάσεις της αθλητικής ζωής μου» (vid)






