Πανελλαδικές 2021: Αυτές είναι οι απαντήσεις στα θέματα των Αρχαίων Ελληνικών
Το in.gr σε συνεργασία με το Φροντιστήριο «Ορόσημο» δημοσιεύει τις απαντήσεις των θεμάτων
Στη δημοσιότητα έδωσε το υπουργείο Παιδείας τα θέματα που κλήθηκαν να λύσουν οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων των ΓΕΛ στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών).
Το in.gr σε συνεργασία με το Φροντιστήριο «Ορόσημο» δημοσιεύει τις απαντήσεις των θεμάτων.
Το διδαγμένο κείμενο ήταν απόσπασμα από τον πλατωνικό διάλογο «Πρωταγόρας», διδακτική ενότητα 6. Σύμφωνα με το Φροντιστήριο, το ζητούμενο Β2 ως προς το πρώτο σκέλος του ίσως μπέρδεψε τους υποψηφίους αναφορικά με τον τρόπο διατύπωσής του. Από το Β3 (εισαγωγή) τα ερωτήματα 1 και 2 εμμένουν σε λεπτομέρειες χωρίς ουσιαστικό βάθος.
Όλα τα υπόλοιπα ζητούμενα στο Γνωστό ήταν διατυπωμένα με σαφήνεια.
Στο αδίδακτο κείμενο, από την «Ἀπολογία Σωκράτους» του Ξενοφώντος, ένσταση υπήρχε μόνο στο γραμματικό ζητούμενο Γ3β: οι προστακτικές των ρημάτων «ζήω, ζῶ» και «θνῄσκω» στο β΄ ενικό πρόσωπο του Ενεστώτα και του Παρακειμένου αντίστοιχα είναι μεταγενέστεροι τύποι. Κατά τα άλλα, δεν παρατηρήθηκε κάποιο σημείο με ασάφεια.
Συνολικά, το κριτήριο αξιολόγησης ήταν κλιμακούμενης δυσκολίας, όπως δηλαδή θα έπρεπε να είναι.
Οι απαντήσεις
- Λούδης: «Για αυτό η Ελλάδα είναι το πρώτο φαβορί για το χρυσό μετάλλιοπ» (vid)
- Ξεκίνησε και επίσημα το Πατρινό Καρναβάλι 2026
- Βρέφος 27 ημερών πέθανε στη Γάζα από το δριμύ ψύχος
- Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στο Ηράκλειο – «Μίνι μάρκετ» ναρκωτικών στην κατοχή δύο νεαρών
- «Κοντά στην Μπόρνμουθ o Μανδάς» (pic)
- ΕΕ: Συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση την Κυριακή – Εξετάζει σκληρή απάντηση στον Τραμπ για την επιβολή δασμών
