Το Doom metal είναι ακραίο είδος της heavy metal μουσικής, που αναπτύχθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Μεγάλη Βρετανία στις αρχές της δεκαετίας του ’70, επηρεασμένο από την μουσική των Black Sabbath και εξελίχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Οι κιθάρα και το μπάσο είναι συνήθως χαμηλά ρυθμισμένα παίζοντας σε χαμηλές νότες με έντονη παραμόρφωση. Τα πλήκτρα χρησιμοποιούνται στο Doom Metal, αν και τα βασικά όργανα είναι η κιθάρα, το μπάσο και τα τύμπανα, με τον ρυθμό να είναι ιδιαίτερα αργός.

Σύμφωνα με το el.wikipedia.org, τα φωνητικά ήταν παραδοσιακά καθαρά, με τους τραγουδιστές του Epic Doom Metal να φτάνουν στο επίπεδο των οπερετικών φωνητικών. Σε μουσικές υποκατηγορίες με τις οποίες σχετίζεται το Doom Metal όπως το Black και το Death Metal, τα φωνητικά είναι ακραία.

Το 1968, δημιουργήθηκε στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας το συγκρότημα Earth, το οποίο ένα χρόνο αργότερα άλλαξε το όνομα του σε Black Sabbath. Το ομώνυμο κομμάτι είναι πιθανόν το πρώτο τραγούδι στην ιστορία του doom metal, με το ριφ του κομματιού να παίζεται σε πέμπτες.

Το τραγούδι συμπεριλήφθηκε στον δίσκο «Black Sabbath», το οποίο παρά τις μπλουζ και τζαζ επιρροές του, θεωρείται το πρώτο heavy metal άλμπουμ όλων των εποχών.

Live Radio