Πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας λαμβάνουν ακόμα και οι εργαζόμενοι των ΜΜΕ στις ΗΠΑ, καθώς συναγερμός έχει σημάνει στην Ουάσινγκτον ενόψει της ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν, αύριο, Τετάρτη.

Πιο συγκεκριμένα, πολλά αμερικανικά ΜΜΕ, εξόπλισαν με τον απαραίτητο εξοπλισμό τους ρεπόρτερ τους δίνοντας τους αλεξίσφαιρα γιλέκα και αντιασφυξιογόνες μάσκες, όπως μεταδίδει το CNN.

«Οι αίθουσες ειδήσεων όπως των LA Times έχουν διανείμει προστατευτικό εξοπλισμό και έχουν εκπαιδεύσει το προσωπικό τους με σεμινάρια για την ασφάλειά τους. Μετά τις αιματηρές επιθέσεις την 6η Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο από ταραξίες- υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ που οδήγησαν στον θάνατο πέντε ατόμων, οι δημοσιογράφοι πρέπει να είναι πανέτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο», αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο.

Όπως αναφέρει στο CNN η διευθύντρια σύνταξης τους, «στόχος μου είναι να προστατεύσω το προσωπικό μου, να προστατέψω τους δημοσιογράφους μου και να φροντίσω για την ασφάλειά τους».

Προειδοποιήσεις από το FBI

Τα αμερικανικά ΜΜΕ έχουν ενημερωθεί από το FBI για το ενδεχόμενο ένοπλων διαμαρτυριών και στις πενήντα πολιτείες των ΗΠΑ, λίγες ώρες πριν την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν.

Η Ουάσινγκτον μετά την μοιραία μέρα της 6ης Ιανουαρίου, όταν όχλος εισέβαλε στο Καπιτώλιο, έχει μετατραπεί σε απόρθητο φρούριο, με περισσότερα από 20.000 μέλη της εθνοφρουράς να περιπολούν ένοπλα.

Η δημοσιογράφος των LA Times οι οποία μετέδιδε μέσα από το Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου και η οποία θα καλύψει την ορκωμοσία του 46ου προέδρου των ΗΠΑ, έμαθε να χρησιμοποιεί την αντιασφυξιογόνα μάσκα αφού έχει κάνει αρκετές φορές πρόβα.

O πολιτικός συντάκτης του BuzzFeed News, Paul McLeod, δήλωσε στο CNN την περασμένη εβδομάδα ότι αισθανόταν «λίγο ανακουφισμένος» πριν από την τελετή ορκωμοσίας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το τεστ Covid-19 που έκανε μετά από κάλυψη των γεγονότων της 6ης Ιανουαρίου – όπου πολλοί ταραχοποιοί ήταν χωρίς μάσκα – επέστρεψε με αρνητικό τεστ.

Ο Jarrad Henderson, επικεφαλής παραγωγός multimedia στο USA Today που είναι Αφροαμερικανός, είπε ότι ένιωθε, αντιθέτως, «ανήσυχος».

«Δεν ξέρω αν είμαι στόχος ως μαύρος φωτορεπόρτερ, μαύρος δημοσιογράφος εν μέσω μιας τέτοιας περιόδου», δήλωσε ο Χέντερσον.

«Είναι πολύ εξαντλητικό. Υπάρχουν κάποιες απειλές που γίνονται. Δεν μπορώ να αγνοήσω το» Murder the Media» που χαράχθηκε στο πλάι των θυρών του Καπιτωλίου την περασμένη εβδομάδα» αναφέρει στο CNN.


Οι οργανισμοί μέσων ενημέρωσης έστειλαν πρόσφατα συμβουλές και οδηγίες προς τους δημοσιογράφους για το… μέτωπο.

Ο Σύνδεσμος Ψηφιακών Ειδήσεων Ραδιοτηλεόρασης (RTDNA) ξεκίνησε την κατάρτιση δημοσιογράφων και κέντρο πόρων την περασμένη εβδομάδα σχετικά με την ανταπόκριση «με ηθική και ασφάλεια» εν μέσω πολιτικής αναταραχής.

Απροσπέλαστο το Καπιτώλιο

Συρματοπλέγματα έχουν υψωθεί και τσιμεντένια μπλοκ έχουν στηθεί για να προστατεύσουν μνημεία, όπως ο Λευκός Οίκος και το Καπιτώλιο, ή για να αποκλείσουν ολόκληρους οδικούς άξονες.

Το «National Mall», η τεράστια εσπλανάδα που οδηγεί στο Μνημείο Λίνκολν στο Καπιτώλιο, και όπου συγκεντρώνονται εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανοί για να χαιρετήσουν τον νέο πρόεδρό τους, θα είναι κλειστό για το κοινό. Στη θέση τους έχουν τοποθετηθεί 200.000 σημαίες.

Από τους πολίτες ζήτησαν να μην παραβρεθούν αλλά να παραμείνουν σπίτια τους λόγω των μέτρων κατά του κοροναϊού, ενώ απών θα είναι και ο Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος ετοιμάζεται να φύγει… αξημέρωτα από την πρωτεύουσα και να γίνει έτσι ο πρώτος πρόεδρος μετά τον Άντριου Τζόνσον το 1869, που αρνείται να παρευρεθεί στην ορκωμοσία του διαδόχου του.