Καπιτώλιο : Τι προβλέπει η 25η τροπολογία για την καθαίρεση του Προέδρου των ΗΠΑ
Η τροπολογία αυτή έχει σκοπό να προφυλάξει τη χώρα και το πολίτευμά της από την περίπτωση κατά την οποία ο πρόεδρος είναι ανίκανος να εκτελέσει τα καθήκοντά του αλλά αρνείται να εγκαταλείψει οικειοθελώς τα καθήκοντά του
Η 25η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος που επικυρώθηκε το 1967 -στον απόηχο της δολοφονίας του προέδρου Τζον Φ. Κένεντι το 1963- δίνει το δικαίωμα στον αντιπρόεδρο σε συνεργασία με την πλειοψηφία του υπουργικού συμβουλίου να κηρύξουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ «ανίκανο», εφόσον διαπιστώσουν ότι δεν έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του.
Η τροπολογία αυτή έχει σκοπό να προφυλάξει τη χώρα και το πολίτευμά της από την περίπτωση κατά την οποία ο πρόεδρος είναι ανίκανος να εκτελέσει τα καθήκοντά του αλλά αρνείται να εγκαταλείψει οικειοθελώς τα καθήκοντά του.
Οι νομοθέτες της 25ης Τροπολογίας είχαν στόχο να εφαρμόζεται όταν ένας πρόεδρος κρίνεται ανίκανος, σύμφωνα με ειδικούς. Ορισμένοι ακαδημαϊκοί υποστηρίζουν ότι μπορεί να εφαρμοστεί και στην περίπτωση που ο πρόεδρος έχει αποδείξει διά των πράξεών του ότι είναι επικίνδυνα ακατάλληλος για τη θέση αυτή.
Όταν ο πρόεδρος και η πλειοψηφία των υπουργών πάρουν τη συγκεκριμένη απόφαση θα πρέπει να την μεταφέρουν στους εκπροσώπους των κομμάτων στο Κογκρέσο. Όταν συμβεί αυτό, ο αντιπρόεδρος αναλαμβάνει άμεσα θέση υπηρεσιακού προέδρου.
Αν ωστόσο, ο πρόεδρος αμφισβητήσει τη συγκεκριμένη απόφαση, το Κογκρέσο καλείται να αποφασίσει επί του θέματος, με απαιτούμενη πλειοψηφία δύο τρίτων σε Βουλή και Γερουσία.
- Κρήτη: Στη ΜΕΘ 40χρονος μετά από ατύχημα με πατίνι
- Ολυμπιακός σε Πολονάρα: «Σε ευχαριστούμε για το παράδειγμα που έδωσες με τη δύναμη και το πνεύμα σου»
- Κεφαλονιά: Πώς έμαθε η μητέρα της Μυρτούς ότι η κόρη της ήταν νεκρή – Σπαρακτική η περιγραφή της
- Emily in Paris: Απόβαση στην Ελλάδα – Γυρίσματα στις Κυκλάδες, Λάκης Γαβαλάς και το ρίσκο του screen tourism
- Ο Λουί Αλτουσέρ και οι απορίες του υλισμού του αστάθμητου
- Δήμος Φιλιατών: Αίτημα για ειδικό ποσοστό εισαγωγής στις Πανελλαδικές για τους μαθητές της περιοχής



