Συρίγος : Ομοιότητες της Τουρκίας με τη ναζιστική Γερμανία
Η ναζιστική Γερμανία ακολουθούσε την ιδέα του «ζωτικού χώρου» και η Τουρκία, αντίστοιχα, την ιδέα της «Γαλάζιας πατρίδας», είπε ο διεθνολόγος και βουλευτής της ΝΔ
«Η Τουρκία εμφανίζει ανησυχητικές ομοιότητες με τη ναζιστική Γερμανία πλέον.», είπε ο διεθνολόγος και βουλευτής της ΝΔ Άγγελος Συρίγος με αφορμή τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος έθεσε το ζήτημα της Συνθήκης της Λωζάνης ως προϋπόθεση για τις διερευνητικές συζητήσεις.
Η ναζιστική Γερμανία ακολουθούσε την ιδέα του «ζωτικού χώρου» και η Τουρκία, αντίστοιχα, την ιδέα της «Γαλάζιας πατρίδας», είπε ο κ. Συρίγος μιλώντας στον Σκάι.
Όπως, λοιπόν, «η ναζιστική Γερμανία ήθελε να απαλλαγεί από τη Συνθήκη των Βερσαλλιών, η Τουρκία θέλει να απαλλαγεί από τη Συνθήκη της Λωζάνης.», εξήγησε ο Διεθνολόγος και συμπλήρωσε:
«Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι ένα ιστορικό κείμενο, έγινε πριν 97 χρόνια. Δεν υπάρχει κανένα νόημα να το συζητάμε σήμερα. Οι συνθήκες που καθορίζουν όρια, στο Διεθνές Δίκαιο θεωρούνται ιερές. Δεν τις αγγίζεις. Είναι οι μοναδικές συνθήκες που δεν επιτρέπεται να αναθεωρηθούν, καθώς είναι αποτέλεσμα αιματηρών συγκρούσεων.»
Όπως εξήγησε ο κ. Συρίγος, εάν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις από τέτοια θέματα που οδηγούν σε αδιέξοδο, δεν καταλήγεις πουθενά. Θέλουμε αποκλιμάκωση και από τις διερευνητικές συνομιλίες να βγει αποτέλεσμα. «Οι διερευνητικές συνομιλίες δεν αρέσουν στην Τουρκία. Θέλει να ξεφύγει από αυτό και γι’ αυτό ανοίγει τη θεματολογία.», είπε χαρακτηριστικά.
- Ιράν: Το κύμα αμφισβήτησης ενισχύεται, αλλά το καθεστώς θα αντέξει, λένε αναλυτές
- Σύρος: Στήριξη σε 100 παιδιά και τις οικογένειές τους
- Φουρνιέ: «Περιμένουμε μία δύσκολη μάχη με την Παρτιζάν – Ποτέ δεν είναι εύκολο να παίζεις εκεί»
- Αγωνία για την 16χρονη Λόρα – Βίντεο ντοκουμέντο από την άφιξή της στην Αθήνα
- Ο εισαγγελέας της Νότιας Κορέας ζητά την θανατική ποινή για τον πρώην πρόεδρο Γιουν
- Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ: «800 εκατ. από 64 δράσεις ΕΣΠΑ για ΜμΕ, μηδέν ευρώ δαπάνη – Είναι σκοπιμότητα, όχι ανικανότητα
- Διαβατήρια: Τα πιο ισχυρά του κόσμου το 2026 – Πού βρίσκεται η Ελλάδα
- Τζόλης: «Θέλω να παίξω σε ομάδες όπως η Μπαρτσελόνα ή η Λίβερπουλ»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 13.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/luke-irving-xqeJbG99nFE-unsplash-1-315x220.jpg)






















































![Βόλος: Συναγερμός στο νοσοκομείο – Άνδρας απειλεί να πέσει στο κενό [εικόνες]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/a2-4-1200x776-315x220.jpg)






















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442