ΦΠΑ : Παράταση μειωμένων συντελεστών σε Κω, Λέρο, Μυτιλήνη, Σάμο και Χίο μέχρι 30 Ιουνίου
Τι προβλέπει απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ
Παρατείνεται η ισχύς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε Κω, Λέρο, Λέσβο, Σάμο και Χίο έως τις 30 Ιουνίου.
Η απόφαση που υπέγραψαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης και ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος περιλαμβάνει τη μείωση κατά 30% των συντελεστών ΦΠΑ για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που προβλέπονται στις διατάξεις των παρ. 4 και 5 του άρθρου 21 του ν. 2859/2000 (Κώδικας ΦΠΑ).
Η παράταση των μειωμένων συντελεστών για ακόμα ένα εξάμηνο κρίνεται επιβεβλημένη, για να στηριχθεί η τοπική οικονομία σε αυτά τα νησιά, που σηκώνουν το βάρος της διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος.
Συγκεκριμένα, ο βασικός συντελεστής ΦΠΑ θα παραμείνει στο 17%, ο μειωμένος στο 9% και ο υπερμειωμένος στο 5%.
Οι συντελεστές ΦΠΑ και τα προϊόντα
Οι συντελεστές θα παραμένουν ως έχουν:
– Στο 5% για τα φάρμακα, τα βιβλία, τα περιοδικά και τις εφημερίδες.
– Στο 9% για τα βασικά είδη διατροφής όπως νωπά κρέατα, ψάρια, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, λαχανικά και βρώσιμα φρούτα, τα δημητριακά, τα άμυλα και τα προϊόντα αλευροποιίας, το ελαιόλαδο, το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα φυσικά νερά, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα, τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, ύδρευσης και φυσικού αερίου, τις υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα.
– Στο 17% για συσκευασμένα, μεταποιημένα και τυποποιημένα είδη διατροφής, ζάχαρη, λοιπές γλυκαντικές ουσίες, αλάτι, ξίδι, αναψυκτικά, χυμοί, και λοιπά μη αλκοολούχα ποτά, εκτός από τα μεταλλικά νερά, εστίαση – catering, αποχέτευση, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί, υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, όπως νεόδμητα κτίσματα (πλην πρώτης κατοικίας), αυτοκίνητα, δίκυκλα, φορτηγά, λεωφορεία και λοιπά οχήματα, καύσιμα (βενζίνη, πετρέλαιο, υγραέριο κ.λπ.), τσιγάρα και λοιπά προϊόντα καπνού, οινοπνευματώδη ποτά, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη οικιακού εξοπλισμού, όπως έπιπλα, υφάσματα κ.λπ., κοσμήματα, ρολόγια κ.λπ., τέλη σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, όλες οι παρεχόμενες υπηρεσίες από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
- Η νέα μπασκετική τάξη πραγμάτων: Το ΝΒΑ έρχεται στην Ευρώπη το 2027
- ΕΟΔΥ: 104 νέες εισαγωγές Covid 19 και 7 νέοι θάνατοι την τελευταία εβδομάδα
- Νέος πρόεδρος του Eurogroup ο Κυριάκος Πιερρακάκης
- Γεωτρήσεις στη Φυλή
- Εκτός από πινακίδα κυκλοφορίας δεν είχε και δίπλωμα ο 28χρονος που παρέσυρε αστυνομικό στην Αττική Οδό
- Smart Wellness από την Technogym: Όταν η τεχνολογία συναντά την ανθρώπινη ανάγκη για ευεξία









