Υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ : Ο κοροναϊός δεν δημιουργήθηκε σε εργαστήρι
Ο νέος κορονοϊός "δεν δημιουργήθηκε από τον άνθρωπο, ούτε τροποποιήθηκε γενετικά", σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ.
Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο νέος κοροναϊός «δεν δημιουργήθηκε από τον άνθρωπο, ούτε έχει τροποποιηθεί γενετικά».
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών (ODNI) των ΗΠΑ τονίζεται ότι ακόμη καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να καθοριστεί «αν η επιδημία ξεκίνησε από μια επαφή με προσβεβλημένα ζώα ή αν ήταν το αποτέλεσμα ενός ατυχήματος σε εργαστήριο στην Ουχάν», την πόλη της Κίνας όπου εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα, στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Ουάσινγκτον δηλώνει ότι ο ιός δεν είναι γενετικά τροποποιημένος ή φτιαγμένος από τον άνθρωπο.
Η ανακοίνωση του ODNI φαίνεται ότι διαψεύδει κατηγορηματικά τις θεωρίες συνωμοσίας που προέβαλαν ορισμένοι αντικινέζοι ακτιβιστές και κάποιοι υποστηρικτές του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίοι υποστήριζαν ότι ο νέος κοροναϊός αναπτύχθηκε από Κινέζους επιστήμονες σε ένα κυβερνητικό εργαστήριο βιολογικών όπλων και ξέφυγε από εκεί.
Αμερικανοί αξιωματούχοι που έχουν πρόσβαση στις αναφορές και τις αναλύσεις των υπηρεσιών πληροφοριών δήλωναν επί πολλές εβδομάδες ότι δεν πιστεύουν τις θεωρίες συνωμοσίας.
Ανέφεραν όμως ότι κατά την άποψή τους ο ιός είτε εξαπλώθηκε από την αγορά κρέατος της Ουχάν είτε ξέφυγε από ένα κυβερνητικό εργαστήριο στο οποίο γίνονταν έρευνες για πιθανούς βιολογικούς κινδύνους.
Περισσότεροι από 3,21 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον ιό σε όλον τον κόσμο και 227.864 από αυτούς πέθαναν, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου Reuters.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ακίνητα: Πότε συμφέρει η αγορά παλαιάς ή νέας κατοικίας – Τα 10 σημεία ελέγχου
- Συνταξιοδότηση στο παρά πέντε
- ΕΝΦΙΑ: Τα δύο «κλειδιά» για φορο-εκπτώσεις
- Το beef του Ράσελ Κρόου με το Gladiator II συνεχίζεται – «Δεν εκτίμησαν την πρώτη ταινία»
- Θέλει τρόπο: Το μυστικό των επιτυχημένων ανθρώπων για να «πιάνουν» τους στόχους τους
- Capital Economics: Οι πέντε κίνδυνοι για την οικονομία το 2026 – Η πραγματική δύναμη ανατροπής





