Διπλωματική σύγκρουση Γαλλίας – Τουρκίας για Λιβύη και προσφυγικό
Μία σύγκρουση με ενδιαφέρον και για την Ελλάδα.
Σφοδρή διπλωματική σύγκρουση μεταξύ Αγκυρας και Παρισιού προκάλεσαν οι δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, στην εφημερίδα Le Monde για την Τουρκία.
O Γάλλος υπουργός αποδοκίμασε την τουρκική πολιτική τόσο στη Λιβύη όσο και στο προσφυγικό.
Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας απαρίθμησε τα ζητήματα που προκαλούν ένταση στις σχέσεις της Αγκυρας με τη διεθνή κοινότητα: Η επιλογή ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων παρά τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ, η εμπλοκή της στις συγκρούσεις στη Λιβύη με αποστολή ενόπλων ομάδων από τη Συρία, η χρήση σημαντικών στρατιωτικών δυνατοτήτων στον Κόλπο της Μισράτα, όπως πλοία, drones κ.ά., η χρήση του μεταναστευτικού ως μέσου εκβιασμού, η συμπεριφορά της στη Μεσόγειο με σφετερισμό θαλάσσιων περιοχών.
«Όλα αυτά είναι πολλά. Όταν η Τουρκία ζητά αλληλεγγύη πρέπει ταυτόχρονα να ξεκαθαρίσει και αυτά τα θέματα» είπε ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.
Η απάντηση της Τουρκίας
Στον Γάλλο υπουργό έσπευσε να απαντήσει ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Άκσοι.
«Η σύστασή μας στη Γαλλία είναι να επικεντρωθούν στην προστασία της υγείας τους έναντι της επιδημίας Covid-19 και στην επούλωση των τραυμάτων τους. Να εγκαταλείψει η Γαλλία, το πάθος του ανταγωνισμού και να σταματήσει να βλέπει την Τουρκία ως απειλή» ανέφερε ο Τούρκος αξιωματούχος.
«Κατανοούμε τη δυσφορία που προκαλεί το γεγονός ότι η Γαλλία στις πιο δύσκολες στιγμές δεν προσφέρει χείρα βοηθείας στους ευρωπαίους γείτονές της, την ώρα που η Τουρκία αποδεικνύεται φίλος για τις δύσκολες ημέρες. Στην πραγματικότητα η Γαλλία υποστηρίζει τις τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία, ενθαρρύνει τις παράνομες αντικαθεστωτικές δυνάμεις στη Λιβύη κατά της νόμιμης κυβέρνησης, υποσκάπτει τη δυναμική επίλυσης του Κυπριακού, αγνοεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και προσπαθεί να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία» ανέφερε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ.
- «Λουκέτο» σε 6 εταιρίες της Σάρα Φέργκιουσον μετά τη σύλληψη του πρώην πρίγκιπα Άντριου
- Δολοφονία στις φυλακές Δομοκού: Αναπαράσταση ζητά ο καθ’ ομολογίαν δράστης, σοκαρισμένος δηλώνει ο αρχιφύλακας
- Επιφυλακτική η ΕΕ μετά την δικαστική απόφαση που έκρινε παράνομους τους δασμούς του Τραμπ
- Γεώτρηση-ρεκόρ στην Ανταρκτική αποκαλύπτει 23 εκατομμύρια χρόνια κλιματικής ιστορίας
- Ζελένσκι: Δεν υπάρχει πρόοδος στο εδαφικό ζήτημα στις συνομιλίες – 10.000 Βορειοκορεάτες βρίσκονται στο μέτωπο
- Ολυμπιακός: Τα εισιτήρια για το εκτός έδρας παιχνίδι με τον Πανσερραϊκό



