Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Οι αστοχίες που μπορεί να θολώσουν το κυβερνητικό αφήγημα

Κοροναϊός : Οι αστοχίες που μπορεί να θολώσουν το κυβερνητικό αφήγημα

Τι σηματοδοτούν τα μαζικά κρούσματα κοροναϊού σε δομή προσφύγων. Η κυβερνητική ολιγωρία για τις ευάλωτες ομάδες. Οι σκιές και η καχυποψία στη διαχείριση αστοχιών όπως τα voucher για την κατάρτιση των επιστημόνων, το μαξιλάρι και η αποφυγή από τον πρωθυπουργό να απαντήσει στις επίκαιρες ερωτήσεις του Αλ. Τσίπρα

Τα μαζικά κρούσματα κοροναϊού στην προσφυγική δομή του Κρανιδίου που καταγράφηκαν σήμερα θολώνουν επικίνδυνα την εικόνα της κυβερνητικής διαχείρισης, η οποία ως τώρα σε ότι αφορούσε την υγειονομικό σκέλος της κρίσης, απολάμβανε –εκ του αποτελέσματος- καθολικής αποδοχής.

Ολιγωρίες παρά τις προειδοποιήσεις

Ωστόσο το γεγονός πως μόλις έγιναν τεστ διαπιστώθηκαν 150 κρούσματα εγείρουν πολλά ερωτηματικά και μάλιστα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ανέδειξαν το θέμα και ζήτησαν εξηγήσεις από την κυβέρνηση καταλογίζοντάς της ολιγωρία σε ότι αφορά τα μέτρα πρόληψης για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Μάλιστα στο θέμα αυτό από τα κόμματα της αντιπολίτευσης υπήρξαν προειδοποιήσεις το προηγούμενο διάστημα, κατατέθηκαν ερωτήσεις στη βουλή ενώ οι βουλευτές της μειοψηφίας από διάφορα κόμματα αναδείκνυαν με τις δημόσιες παρεμβάσεις τους σχετικά προβλήματα σε προσφυγικές δομές, φυλακές κλπ.

«Είναι προφανές ότι δεν υπήρξε έγκαιρη κυβερνητική μέριμνα για πληθυσμούς ειδικής ευαλωτότητας που διαβιούν σε συνθήκες συγχρωτισμού και πλημμελούς ατομικής υγιεινής , όπως οι πρόσφυγες-μετανάστες, οι Ρομά, οι φυλακισμένοι, οι φιλοξενούμενοι σε γηροκομεία-προνοιακά ιδρύματα-ψυχιατρεία, οι άστεγοι» τόνισε ο Αντρέας Ξανθός, τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκ των υστέρων παρεμβάσεις

Ο κ. Ξανθός αφού εξέφρασε την ανησυχία του για τυχόν ανεξέλεγκτη διασπορά σε αυτή την κοινωνική κατηγορία άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση ότι με την «μέχρι τώρα τακτική της εκ των υστέρων παρέμβασης μόλις εκδηλωθεί κρούσμα», πέραν των υγειονομικών κινδύνων που δημιουργούνται για πρόσφυγες και μετανάστες, διαμορφώνονται «προϋποθέσεις για να εκδηλωθούν φαινόμενα κοινωνικού ρατσισμού, ξενοφοβίας και μισαλλοδοξίας που μπορούν να δοκιμάσουν την κοινωνική συνοχή και το κλίμα αλληλεγγύης που απαιτεί η αξιοπρεπής και αποτελεσματική διαχείριση αυτής της κρίσης».

Η κυβέρνηση είναι έκθετη γιατί παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις επέμεινε στη γραμμή της ατομικής ευθύνης, της ωραιοποίησης της κατάστασης και του εφησυχασμού, ανέφερε το ΚΚΕ χαρακτηρίζοντας ανεπαρκή και επικίνδυνα εκ του αποτελέσματος τα πρωτόκολλα που ακολουθήθηκαν στη συγκεκριμένη περίπτωση.

«Τα 150 -μέχρι στιγμής- επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού στο ξενοδοχείο «Γαλαξίας», στην Αργολίδα, αποδεικνύουν την πρωτοφανή ολιγωρία της κυβέρνησης σε βάρος των 500 περίπου προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν στη δομή, των εργαζομένων στο ξενοδοχείο και συνολικά του λαού της περιοχής», επισημαίνει το ΚΚΕ και συμπληρώνει:

«Γιατί, παρά το επιβεβαιωμένο κρούσμα σε εργαζόμενη του ξενοδοχείου την Μ. Πέμπτη, η κυβέρνηση, αντί από την πρώτη στιγμή να ξεκινήσει μαζικούς ελέγχους στους φιλοξενούμενους, επέλεξε να περιορίσει την παρέμβασή της μόνο στα αστυνομικά μέτρα περιορισμού. Ο μαζικός έλεγχος τελικά ξεκίνησε με καθυστέρηση τουλάχιστον πέντε ημερών και ύστερα από την τυχαία διάγνωση ακόμα δύο κρουσμάτων».

Ανασφάλεια

Στο θέμα της υγειονομικής διαχείρισης η σημερινή μέρα καταγράφει ίσως την μακράν μεγαλύτερη αστοχία της κυβέρνησης όπως φαίνεται με τα ως τώρα δεδομένα.

Το ερώτημα είναι πως θα λειτουργήσει ένα τέτοιο περιστατικό στην ψυχολογία και την κόπωση του κόσμου από τα περιοριστικά μέτρα, την ώρα που προετοιμάζεται σταδιακά το έδαφος για την χαλάρωση της καραντίνας.

Θα αφήσει αδιάφορους τους Έλληνες πολίτες λόγω του ότι αφορά πρόσφυγες και μετανάστες, θα προκαλέσει ρατσιστικά αντανακλαστικά ή μπορεί να καλλιεργήσει κλίμα ανασφάλειας ως προς το αν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η εικόνα που δίνεται από την επίσημη κυβερνητική ενημέρωση για την αποτελεσματικότητα των μέτρων κατά του κοροναϊού και ιδίως ως προς την μη μαζική χρήση των τεστ στο γενικό πληθυσμό ώστε να υπάρξει ακριβής εικόνα της διασποράς.

Σκιές

Και πάντως αν στο υγειονομικό κομμάτι λόγω των περιοριστικών μέτρων οι αστοχίες της κυβέρνησης είναι μικρού για τα δεδομένα της στιγμής βεληνεκούς, πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι σειρά άλλων παρεμβάσεων που σχετίζονται με το σκέλος της αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών της κρίσης αφήνουν βαριές σκιές που μπορεί να πληρώσει πολιτικά η κυβέρνηση μετά την πανδημία.

Μία από αυτές είναι και τα αμαρτωλά voucher για την κατάρτιση των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων για τα οποία σύσσωμη η αντιπολίτευση με προεξάρχοντα το ΣΥΡΙΖΑ έχει σηκώσει πολύ ψηλά τους τόνους κάνοντας λόγο για εμπαιγμό των επιστημόνων και «διασπάθιση δημοσίου χρήματος».

Μάλιστα η πρόθεση του πρωθυπουργού να μην απαντήσει στην ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα αλλά να μετατρέψει την συγκεκριμένη πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε συζήτηση γενικά για την πανδημία και την οικονομία δημιουργεί επιπλέον ερωτήματα πως η κυβέρνηση αποφεύγει από φόβο τις απαιτούμενες απαντήσεις.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι από τις πρώτες δημοσκοπήσεις που έγιναν κατά την περίοδο της πανδημίας το ζήτημα της οικονομίας και των σχετικών μέτρων της κυβέρνησης αναδεικνυόταν σε αχίλλειο πτέρνα της.

Σε αντίθεση με την καθολική αποδοχή που είχαν τα περιοριστικά μέτρα λόγω του φόβου από τον κοροναϊό τα μέτρα και ιδίως τα εργασιακά συγκέντρωναν πολύ μικρότερα ποσοστά αποδοχής.

Πριν από περίπου ένα μήνα σύμφωνα με το μηνιαίο βαρόμετρο της Opinion Poll το 52,5% εξέφραζε συμφωνία με τα οικονομικά μέτρα, όταν την ίδια στιγμή η αποδοχή των περιοριστικών μέτρων ξεπερνούσε κατά πολύ τα ποσοστά του 90%.

Καχυποψία

Έκτοτε έχει τρέξει πολύ νερό στο αυλάκι.

Η κυβέρνηση επίσης δεν έχει απαντήσει επί της ουσίας και επισήμως τι ακριβώς συμβαίνει με τα ταμειακά διαθέσιμα από το «μαξιλάρι» της ρευστότητας.

Ουσιαστικά όπως και στην περίπτωση των vouchers των επιστημόνων για προγράμματα κατάρτισης έτσι και στην περίπτωση του μαξιλαριού, η τακτική της κυβέρνησης ενισχύει ένα κλίμα καχυποψίας ως προς τις επιλογές της στο οικονομικό σκέλος της κρίσης.

Αποτελεί λοιπόν ένα ερωτηματικό μόλις τελειώσει η καραντίνα το πώς θα εισπράξει η κοινωνία τέτοιες αστοχίες και πως εξελιχθούν σε πολιτικό επίπεδο τα πράγματα καθώς η επόμενη μέρα σε ότι αφορά τις οικονομικές και επαγγελματικές προοπτικές των πολιτών θα αρχίζουν να αποκτούν και πάλι προτεραιότητα στην ιεράρχηση της ζωής του καθενός.

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024