Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Voucher επιστημόνων : Φυγομαχία καταλογίζει στον Μητσοτάκη ο ΣΥΡΙΖΑ

Voucher επιστημόνων : Φυγομαχία καταλογίζει στον Μητσοτάκη ο ΣΥΡΙΖΑ

Η πρόθεση του πρωθυπουργού να μετατρέψει σε συζήτηση ενημέρωση για την πανδημία την επίκαιρη ερώτηση του Αλ. Τσίπρα για το voucher των επιστημόνων προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις από το ΣΥΡΙΖΑ. Τι είπε ο Στέλιος Πέτσας και πως απάντησε η Κουμουνδούρου. Τα πυρά ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ δέχεται ο Γιάννης Βρούτσης

Φουντώνει η κόντρα κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για το φιάσκο με τα voucher των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων.

Φυγομαχεί με τακτικισμούς

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ερωτηθείς αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάει στη βουλή να απαντήσει στη σχετική ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα, υπαινίχθηκε ότι ο πρωθυπουργός θα μετατρέψει την επίκαιρη ερώτηση σε ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών για την πανδημία.

Το γεγονός αυτό όξυνε τα πνεύματα, με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορούν τον κ. Μητσοτάκη για «τακτικισμούς» και «φυγομαχία», μετά την κατάθεση της επίκαιρης ερώτησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Μετά την επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για το φιάσκο με τα εξευτελιστικά προγράμματα τηλεκατάρτισης των επιστημόνων, ο κ. Μητσοτάκης φυγομαχεί με τακτικισμούς», αναφέρουν πηγές της Κουμουνδούρου, σημειώνοντας ότι «διαρρέει ότι θα μετατρέψει -κατά παράβαση του κανονισμού της Βουλής- την επίκαιρη ερώτηση σε ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών γενικά και αόριστα για την πανδημία και την οικονομία».

Κάνει εκπτώσεις

«Όσο και να το αποφεύγει, ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να έρθει στην ώρα του πρωθυπουργού και να απολογηθεί. Τόσο για το φιάσκο σε βάρος των επιστημόνων, όσο και για το πάρτι αδιαφάνειας και τον χορό εκατομμυρίων σε ΚΕΚ με πρόσχημα τη δήθεν ενίσχυση δικηγόρων και μηχανικών», συνεχίζουν οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι «ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δε θα κουραστεί να επανακαταθέτει την ερώτηση μέχρι να έρθει στη Βουλή με απαντήσεις ο κ. Μητσοτάκης».

Σημειώνεται ότι ο κ. Πέτσας όταν ρωτήθηκε νωρίτερα για το αν θα πάει στη βουλή ο κ. Μητσοτάκης να απαντήσει στον κ. Τσίπρα για τα voucher στους επιστημονικούς κλάδους και πως σχολιάζει τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης και των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των επιστημονικών κλάδων είχε απαντήσει ως εξής:

«Είναι προς το συμφέρον των πολιτών η έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση. Στο πλαίσιο αυτό, θα γίνει συζήτηση στη  Βουλή των Ελλήνων, και μάλιστα, στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, αυτό των Αρχηγών των πολιτικών κομμάτων. Ο Πρωθυπουργός την επόμενη εβδομάδα θα κάνει χρήση των δυνατοτήτων, που προβλέπονται από τον Κανονισμό της Βουλής, προκειμένου να ενημερώσει τη Βουλή» και πρόσθεσε:

«Αυτό που δεν μπορώ παρά να σχολιάσω, είναι ότι μέχρι προχθές ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ζητούσε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση και τώρα ξεκίνησε τις εκπτώσεις, πηγαίνοντας σε επίκαιρη ερώτηση. Αυτό που χρειάζεται είναι μια συνολική εικόνα την οποία πρέπει να έχουν όλοι οι Έλληνες για το πού βρισκόμαστε και πώς θα συνεχίσουμε στα επόμενα βήματα, ώστε με ασφάλεια να ξεπεράσουμε και αυτή τη κρίση».

Η εξαίρεση από το επίδομα ειδικού σκοπού

Το θέμα πάντως των επιστημόνων και της εξαίρεσής τους από τα επιδόματα ειδικού σκοπού των 800 ευρώ που δίνονται σε άλλες κοινωνικές ομάδες λόγω του κοροναϊού έχει αποτελέσει ένα από τα κεντρικά ζητήματα όπου σύσσωμη η αντιπολίτευση καυτηριάζει τη στάση της κυβέρνησης.

Ένα από τα στοιχεία τα οποία σηκώνει ψηλά στην κριτική του προς την κυβέρνηση και προσωπικά προς τον Γιάννη Βρούτση, την παραίτηση του οποίου έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και η κατηγορία για «διασπάθιση δημοσίου χρήματος».

Το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 κατηγορούν την κυβέρνηση για εμπαιγμό των επιστημόνων, αλλά και σκανδαλώδη ενέργεια για να εξυπηρετηθούν «μεσάζοντες» μέσω της επιχορήγησης στα ΚΕΚ με 470 ευρώ για κάθε έναν επιστήμονα που θα επιλέξει να παρακολουθήσει αυτά τα προγράμματα.

Πέρα από κάθε προσδοκία

Οι απαντήσεις σήμερα του Γιάννη Βρούτση έδωσαν τροφή για νέο γύρο αντιπαράθεσης καθώς ο υπουργός Εργασίας απέφυγε να απαντήσει στα συγκεκριμένα ζητήματα που του προσάπτει η αντιπολίτευση και τόνισε ότι η συμμετοχή των επιστημόνων που φτάνει τις 160000 άτομα ξεπερνάει κάθε προσδοκία.

Στο στόχαστρο της κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ και της αντιπολίτευσης έχει βρεθεί και ο Άδωνις Γεωργιάδης στον οποίο ο Αλέξης Χαρίτσης χρέωσε θράσος καθώς ο υπουργός Ανάπτυξης, όπως και ο κ. Βρούτσης είχαν δηλώσει πως για τα όποια λάθη όπως τα «μαργαριτάρια» έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τα προγράμματα κατάρτισης δεν ευθύνεται η κυβέρνηση αλλά τα συγκεκριμένα κέντρα κατάρτισης και από τη μεριά τους οι επιστήμονες είναι αυτοί που διαλέγουν τα προγράμματα που θα παρακολουθήσουν μέσω των voucher.

Σε κάθε περίπτωση πάντως το θέμα αυτό που έχει προκαλέσει σάλο αναμένεται να έχει πολλές συνέχειες.

Φταίνε τα ΚΕΚ

Από την πλευρά της η κυβέρνηση απαντά στο ΣΥΡΙΖΑ πως τα προγράμματα Voucher για κατάρτιση επιστημόνων εφαρμόστηκαν και προεκλογικά το 2019 επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για τις όποιες αστοχίες και λάθη στη διαμόρφωση αυτών των προγραμμάτων είναι τα συγκεκριμένα ΚΕΚ που τα φτιάχνουν και στην περίπτωση αυτή τα συγκεκριμένα ΚΕΚ θα τίθενται εκτός των προγραμμάτων τηλεκατάρτισης των επιστημόνων

Σύμφωνα με τους συνεργάτες του πρωθυπουργού ,αυτή αναμένεται να είναι και η απάντηση του κ. Μητσοτάκη στη βουλή εφόσον ο κ. Τσίπρας επιμένει στο θέμα.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024