Επαναλαμβανόμενη καραντίνα – Ποιο είναι το κακό σενάριο για τον κοροναϊο
Ο καθηγητής μικροβολιογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος παρέθεσε το κακό και το καλό σενάριο για να ξεμπερδέψουμε από τον κοροναϊο.
Σε συζήτηση είναι τα σχέδια αποκλιμάκωσης σχετικά με τον κοροναϊό, καθώς έχει περάσει το πρώτο κύμα χωρίς απώλειες αποκάλυψε ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος,
«Τις επόμενες δεκαπέντε μέρες θα δούμε αν ισχύει και μετά θα αρχίσουν να σχεδιάζονται τα μέτρα και ο τρόπος αποκλιμάκωσης ώστε να μην έχουμε ένα δεύτερο κύμα στην κοινωνία», τόνισε ο καθηγητής μιλώντας στον ANT1.
Για τα γενικά μέτρα σε όλα τα κράτη ο καθηγητής είπε: «Εδώ υπάρχει μια αντίθεση στην προσπάθεια κάθε κράτους να φυλάξει τον εαυτό του και σε όλα τα κράτη να συντονιστούν. Δε γίνεται με μέτρα μόνο σε ένα κράτος. Οι επιδημίες ήταν πάντα διεθνείς, επιδημίες από το μεσαίωνα και το ένα κράτος επηρέαζε το άλλο, όμως δε σταμάτησε ποτέ η επικοινωνία. Ο παγκόσμιος συντονισμός είναι υποχρεωτικός»
Για το αν θα ζούμε με περιοριστικά μέτρα ο κ. Βατόπουλος επισήμανε ότι εξετάζονται διάφορα σενάρια που βασίζονται σε μαθηματικά μοντέλα για να βγουν διάφορα συμπεράσματα.
«Αυτό που προσπαθώ να πω είναι να μη προσπαθούμε να βγάλουμε βιαστικά συμπεράσματα, δεν αποφασίζουν μόνο οι επιστήμονες. Είναι σαφές ότι η προσπάθεια είναι όποιος αρρωσταίνει να μπορεί να έχει περίθαλψη και η επιδημία να είναι υπό έλεγχο και τα κρούσματα λίγα και υπό έλεγχο και μιλώ και για ένα δεύτερο και τρίτο και πολλά κύματα».
Το καλό και το κακό σενάριο
Σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο υπάρχουν δύο σενάρια για τον κοροναϊο: Το πρώτο να μπαίνουμε κάθε τρεις μήνες σε καραντίνα και το δεύτερο η επιτήρηση και περιορισμός και ιχνηλάτηση επαφών. «Αν αυτό καταφέρουμε και γίνει παγκοσμίως, θα έχουμε μία κατάσταση όπου όποιος αρρωσταίνει θα περιορίζεται
μαζί με κάποιες επαφές , η υπόλοιπη κοινωνία θα προχωρά τη ζωή της . Αν γίνει αυτό, η επίπτωση στην κοινωνία θα είναι σαφώς μικρότερη, δεν θα χρειάζεται να γίνονται οριζόντια μέτρα συνέχεια», είπε σχετικά με το δεύτερο σενάριο ο κ. Βατόπουλος τονίζοντας ότι αυτό είναι που πρέπει να επικρατήσει και ότι προσπαθούμε να αποφύγουμε το κακό σενάριο να είμαστε κάθε τρεις μήνες στην καραντίνα.
- Η Ινδονησία καταδικάζει τις επιθέσεις εναντίον ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στον Λίβανο
- Ο Άλεκ Πίτερς για το συμβόλαιό του που τελειώνει και το μέλλον του
- Tζένη Τζένη – Ένα ηλιόλουστο Ρέκβιεμ: Εμπνευσμένο από τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο
- Τα βέλη που έχει ακόμα να εκτοξεύσει ο Αντ. Σαμαράς με φόντο υποκλοπές και Κράτος Δικαίου
- Αρκάς: Η καλημέρα της Τρίτης
- Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για τη λειτουργία του ΜΙΔΑ – Όσα πρέπει να ξέρετε




