
ΕΕ : Και άλλες χώρες είναι έτοιμες να δεχτούν ανήλικους μετανάστες από την Ελλάδα
Και άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ δήλωσαν διατεθειμένες να υποδεχτούν περίπου 1.600 ανήλικους μετανάστες από καταυλισμούς και κέντρα υποδοχής στα νησιά της Ελλάδας, δήλωσε η ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον
Και άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ δήλωσαν διατεθειμένες να υποδεχτούν περίπου 1.600 ανήλικους μετανάστες από καταυλισμούς και κέντρα υποδοχής στα νησιά της Ελλάδας, δήλωσε χθες, Παρασκευή, η ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον.
Επτά χώρες —η Κροατία, η Γερμανία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και η Πορτογαλία— έχουν συμφωνήσει με το σχέδιο, που ανακοινώθηκε την Πέμπτη.
Η Γιόχανσον επισήμανε ότι ακόμη περισσότερες χώρες είναι έτοιμες να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία μετεγκατάστασης ή εξετάζουν το ενδεχόμενο αυτό, χωρίς πάντως να διευκρινίσει ποιες είναι.
Οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ συναντήθηκαν χθες στις Βρυξέλλες, για να συζητήσουν μεταξύ άλλων για την ένταση στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας, μετά την απόφαση της Άγκυρας να ανοίξει τα σύνορά της στους μετανάστες που θέλουν να φθάσουν στην Ευρώπη.
Οι υπουργοί ενημερώθηκαν για τις τελευταίες εξελίξεις στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ με την Τουρκία.
Συζήτησαν επίσης την επιδημία του νέου κοροναϊού, η οποία εξακολουθεί να εξαπλώνεται στην Ευρώπη.
Η Αυστρία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβακία επέβαλαν περιοριστικά μέτρα στις 26 χώρες που ανήκουν στο χώρο Σένγκεν, επικαλούμενες τις ανησυχίες για τη δημόσια υγεία, όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αντίθετη στις απαγορεύσεις μετακινήσεων μέσα στη ζώνη ελεύθερης κίνησης.
Αντίθετα, η Κομισιόν εργάζεται για την κατάρτιση οδηγιών για τη μετακίνηση στη ζώνη Σένγκεν, με δεδομένη την εξάπλωση της Covid-19, εξήγησε η Γιόχανσον, προσθέτοντας ότι οι οδηγίες θα παρουσιαστούν «το συντομότερο δυνατό».
Οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πιθανώς θα προτείνουν την εφαρμογή ελέγχων στην υγεία των ταξιδιωτών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ ή μέσα στη ζώνη Σένγκεν.
Αυτού του είδους οι έλεγχοι επιτρέπονται βάσει των κανονισμών της ζώνης Σένγκεν, διότι δε θεωρούνται απαγορεύσεις, επισήμανε η ευρωπαία επίτροπος.
(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)
- Στο «κόκκινο» η Αλικαρνασσός για τις «γκρίζες ζώνες» του Κτηματολογίου
- Νέα Υόρκη: Ο Μαμντάνι έκανε ένα μικρό θαύμα – Έκλεισε «τρύπα» 12 δισ. στον προϋπολογισμό
- Η πολυτέλεια «παίζει» στα καλύτερα γήπεδα τένις του κόσμου
- Μέση Ανατολή: Οι επενδυτικές εταιρείες κάνουν σχέδια παρά τον πόλεμο στο Ιράν
- Οι ΗΠΑ επέβαλαν νέες κυρώσεις στην Κούβα, που προειδοποιεί για «λουτρό αίματος» αν υπάρξει αμερικανική επίθεση
- Για ποια «ασφάλεια» θα μιλήσει ο Γρηγόρης Δημητριάδης και με ποια ιδιότητα θεωρείται ισότιμος, πρώην πρωθυπουργών, υπουργών (που παρακολουθούσε) και άλλων αξιωματούχων;




