«Γηρυόνης» : Υδροσίφωνες παρατηρήθηκαν στην Κρήτη
Τι είναι ο υδροσίφωνας.
Ένα απίστευτο θέαμα αντίκρισαν όσοι βρέθηκαν στην νότια Κρήτη και συγκεκριμένα στην Κάτω Ζάκρο στη Σητεία.
Λόγω της κακοκαιρίας «Γηρυόνης» που πλήττει τη χώρα, δύο υδροσίφωνες έκαναν την εμφάνισή τους.
Oι υδροσίφωνες βρίσκονταν δίπλα – δίπλα, ενώ είχαν μικρή διάμετρο.
Τι είναι οι υδροσίφωνες
Σύμφωνα με το wikipedia, οι υδροσίφωνες ή σίφωνες θαλάσσης (watersprouts) είναι πολύ πιο ασθενείς από τους σίφωνες ξηράς, με ταχύτητες ανέμου της κατηγορίας F0 / EF0 και σπανιότερα F1 / EF1, ενώ και η ταχύτητα μετακίνησής τους από το ένα σημείο στο άλλο είναι πολύ πιο αργή.
Η διάμετρός τους κυμαίνεται από 3 έως 50 μέτρα και πολύ σπάνια μπορεί να φτάσει τα 100 – 150 μέτρα. Η διάρκεια ζωής τους σχεδόν πάντα είναι μόλις μερικά λεπτά.
Γενικότερα, έχουν πολύ ασθενέστερα χαρακτηριστικά, αλλά και λιγότερα ενδεχόμενα αντικείμενα να καταστρέψουν. Ωστόσο, υπάρχει πάντα και ο κίνδυνος να βγουν στην ξηρά, με κίνδυνο τότε να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές ή και θύματα.
Μπορεί να φαίνεται παράδοξο, αλλά είναι αρκετά κοινοί στην Ελλάδα, καθώς μπορεί να έχουμε παραπάνω από 100 ετησίως.
Παλαιότερα, ιδίως, οι θαλάσσιοι σίφωνες θεωρούνταν πολύ επικίνδυνοι για τα πλοία και ιδιαίτερα για τα ιστιοφόρα.
Με την πρώτη ανίχνευσή τους, οι πορείες τους παρακολουθούνταν προσεκτικά με διοπτεύσεις, προκειμένου να τους αποφύγουν.
Πάντως στην νεότερη ιστορία δεν έχει αναφερθεί σύγχρονο πλοίο να υπέστη σοβαρές τουλάχιστον ζημιές από τέτοιο φαινόμενο.
Στο ραντάρ ο σίφωνας φαίνεται άλλοτε ως ένας έντονος στόχος και άλλοτε ως ένας εκ παρεμβολής, μετακινούμενος στόχος.
- Οι λόγοι που ο σκύλος αντιδρά έντονα όταν φορά το λουρί του στη βόλτα
- Συνάντηση Χατζηδάκη με Κρητικούς αγρότες το απόγευμα στο Μαξίμου – Επιχείρηση διάσπασης βλέπει η επιτροπή των μπλόκων
- Αγορά εργασίας: Το προνόμιο της ομορφιάς ως προϋπόθεση καριέρας – Πόσο «πληρώνεται» το pretty privilege;
- Ο Γιάννης ρίχνει… καύσιμο στη «φωτιά» για το μέλλον του: Αγόρασε κτίριο στη Νέα Υόρκη
- Πασχάλης Τερζής: Επιστρέφει με νέο τραγούδι του Χρήστου Νικολόπουλου
- McDonald’s: Αφαιρούν χριστουγεννιάτικη διαφήμιση μετά από αντιδράσεις




