Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Γηρυόνης» : Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία στη Βόρεια Ελλάδα

«Γηρυόνης» : Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία στη Βόρεια Ελλάδα

Ο «Γηρυόνης»... έπνιξε την Κατερίνη, ενώ επιδείνωσε την κατάσταση στην ήδη πληγωμένη Χαλκιδική.

Μεγάλα προβλήματα προκάλεσε η επέλαση του «Γηρυόνη» και στη Βόρεια Ελλάδα.

Το μένος της κακοκαιρίας δέχθηκε η Κατερίνη, όπου υπήρξαν ζημιές στο παραλιακό μέτωπο και σε πολλά χωριά του νομού Πιερίας.

Παράλληλα, σε επιφυλακή βρίσκονται στη Χαλκιδική, η οποία προσπαθεί να αναρρώσει από τις καταστροφές που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία της προηγούμενης εβδομάδας.

Εικόνες καταστροφής στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής

Νέα προβλήματα προκάλεσε ο «Γηρυόνης» στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, οι κάτοικοι της οποίας ήδη προσπαθούσαν να περισώσουν τις ιδιοκτησίες τους μετά τις καταστροφές που είχε προκαλέσει η κακοκαιρία «Βικτώρια».

Κλειστός παραμένει ο δρόμος στη Χαλκιδική πριν το Γομάτι, καθώς έχει καταστραφεί το οδόστρωμα, ενώ δεκάδες μηχανήματα δουλεύουν για 3η μέρα για να αποσυμφορήσουν τα φερτά υλικά.

Επίσης, επιχειρούν να ενισχύσουν τις επιχωματώσεις και να δημιουργήσουν μια υποτυπώδη αντιπλημμυρική θωράκιση, ειδικά στην Ολυμπιάδα, που παρουσίαση τα μεγαλύτερα προβλήματα τα τελευταία 24ωρα.

Τα σχολεία στον δήμο παρέμειναν τη Δευτέρα (25.11.2019) κλειστά για προληπτικούς λόγους, ενώ έχουν δοθεί οδηγίες στους κατοίκους να μην μετακινούνται χωρίς λόγο, έτσι ώστε να μην θέσουν σε κίνδυνο την σωματική τους ακεραιότητα.

“Το Σάββατο απεγκλωβίσαμε 6 άτομα, εκ των οποίων τα μισά κινδύνευσαν πραγματικά να χάσουν τη ζωή τους. Η αλήθεια είναι πως η Ολυμπιάδα ανά πενταετία μας δίνει μια τέτοια εικόνα. Είναι η τέταρτη φορά που το βιώνουμε και πρέπει να δούμε πως θα το αντιμετωπίσουμε με ένα ευρύτερο αντιπλημμυρικό έργο”, δήλωσε στο GrTimes o δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος.

Στο μεταξύ, σε αυξημένη ετοιμότητα είναι ο κρατικός μηχανισμός ενόψει του «Γηρυόνη» στον νομό Χαλκιδικής, που ήδη επλήγη από τα έντονα καιρικά φαινόμενα των προηγούμενων 24ώρων. Μηχανήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθαρίζουν ρέματα και φρεάτια στις πληγείσες περιοχές, όπως επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο προϊστάμενος της αυτοτελούς διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης.

Προβλήματα στην Πιερία

Από το πρωί επιχειρούν μηχανήματα στο παραλιακό μέτωπο της Κατερίνης όπου τις προηγούμενες ώρες «χτύπησε» το κύμα κακοκαιρίας.

Μεγάλη συσσώρευση υδάτων σημειώθηκε στο οδικό δίκτυο της Παραλίας, του Κορινού και της Ολυμπιακής Ακτής, ενώ κλειστά είναι ορεινά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου (Κονταριώτισσα – ‘Αγιος Σπυρίδωνας, Βροντού – Καρίτσα, Κατερίνη – Καρίτσα).

Πυροσβέστες κλήθηκαν να επέμβουν σε κάποιες περιπτώσεις για αντλήσεις υδάτων, ενώ επιχείρηση στήθηκε για τη μεταφορά Ισπανού ποδηλάτη, που μαζί με τον σκύλο του είχαν εγκλωβιστεί λόγω της κακοκαιρίας στα Λείβηθρα Ολύμπου.

Κακοκαιρία στη Θεσσαλονίκη: Γυναίκα τραυματίστηκε από πτώση δέντρου

Πτώσεις δένδρων, αποκολλήσεις λαμαρινών και μετακινήσεις κάδων απορριμμάτων και αντικειμένων στο οδόστρωμα προκάλεσε ο «Γηρυόνης» στη Θεσσαλονίκη, όπου έκανε την εμφάνισή του κυρίως μέσω των δυνατών ανέμων, που έπνεαν από το πρωί στο πολεοδομικό συγκρότημα.

Μπορεί οι ισχυρές ριπές να κόπασαν μετά το μεσημέρι, όταν ξεκίνησε η βροχόπτωση, που ωστόσο δεν ήταν ιδιαίτερης έντασης και διάρκειας, αλλά η Πυροσβεστική εξακολουθεί να βρίσκεται επί ποδός για κοπές δένδρων και απομάκρυνση αντικειμένων από δρόμους και πεζοδρόμια.

Μέχρι νωρίς το απόγευμα είχαν γίνει περισσότερες από πενήντα κλήσεις στην πυροσβεστική γι’ αυτό το λόγο, ενώ δεν αναφέρθηκε κανένας τραυματισμός, παρά μόνο υλικές ζημιές σε μεμονωμένα σταθμευμένα οχήματα.

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα διεξάγεται η κυκλοφορία στην περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης, όπως επίσης σε όλους τους κεντρικούς οδικούς άξονες της πόλης, ενώ κανονικά λειτουργεί το αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Μάλιστα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, αναφέρθηκε μάλιστα στον ελαφρύ τραυματισμό εργαζόμενης στην καθαριότητα, σήμερα το πρωί, στην περιοχή του Αγίου Θεράποντα στην Τούμπα, από πτώση κλαδιών λόγω των ισχυρών ανέμων.

Αμέσως μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, το χτύπημα ήταν στο κεφάλι, έγινε ένα ράμα, είναι πολύ καλά στην υγεία της, εκφράζω τη λύπη μου για το ατυχές συμβάν» είπε ο κ. Ζέρβας υπογραμμίζοντας ότι «από τον αρμόδιο υπεύθυνο τον κ. Ζεϊμπέκη ζητήθηκε από όλους τους επόπτες να καλέσουν τους εργαζόμενους της καθαριότητας στις εποπτείες και να μην βρίσκονται σε επικίνδυνα σημεία».

Προβλήματα σε ακτοπλοϊκά δρομολόγια

Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί σε ορισμένα ακτοπλοϊκά δρομολόγια στη βόρεια Ελλάδα, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές.

Δεν εκτελούνται τα δρομολόγια στις γραμμές Βόλος-Σποράδες, Καβάλα-Θάσος και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη. Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο.

Τζιτζικώστας: Οι ζημιές είναι μεγάλες – Θα πιέσουμε να ξεκινήσουν γρήγορα οι αποζημιώσεις

Eπί ποδός για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας και των προβλημάτων που προκάλεσαν οι ισχυρές βροχοπτώσεις σε Χαλκιδική (Ολυμπιάδα) και Κατερίνη βρίσκεται όλος ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, δήλωσε το μεσημέρι, λίγο πριν την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο περιφερειάρχης, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας.

Όπως είπε, υπάρχουν μηχανήματα στις πληγείσες περιοχές για να αποκαταστήσουν τις βλάβες στις υποδομές και στο οδικό δίκτυο.

Τις προσεχείς ημέρες, σύμφωνα με τον κ Τζιτζικώστα, θα ξεκινήσει και η καταγραφή των ζημιών τόσο σε κατοικίες όσο και σε επιχειρήσεις προκειμένου “στο αμέσως επόμενο διάστημα να υποβάλλουμε προς τα συναρμόδια υπουργεία όλες αυτές τι αιτήσεις των πολιτών που έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί ζημιές για να ξεκινήσει η αποζημίωσή τους άμεσα- και θα πιέσουμε ως Περιφέρεια αυτό να γίνει γρήγορα – και να μην περιμένουν οι κάτοικοι, οι επιχειρηματίες και οι επαγγελματίες που έχουν πληγεί, όπως είχαμε ζήσει στο παρελθόν.

Τώρα πρέπει να κινηθούμε γρήγορα. Οι ζημιές είναι αρκετές και είναι μεγάλες” ανέφερε ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας

Ειδικά για την κατάσταση στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής ο κ Τζιτζικώστας είπε ότι έχει ζητηθεί από το Δήμο Αριστοτέλη που έχει την αρμοδιότητα να ολοκληρώσει τις μελέτες “προκειμένου να δούμε πως θα ενταχθεί ένα συνολικό αντιπλημμυρικό σ ένα ευρωπαϊκό ή εθνικό πρόγραμμα.

“Η αντιμετώπιση της αντιπλημμυρικής θωράκισης πρέπει να γίνεται συντονισμένα και ολοκληρωμένα κυρίως” είπε ο κ Τζιτζικώστας.

“Αυτό όλα αυτά τα χρόνια δεν είχε γίνει στην περιοχή. Ζήτησα από την νέα διοίκηση του Δήμου να προχωρήσει γρήγορα στην ολοκλήρωση των σχετικών μελετών, προκειμένου μετά ως Περιφέρεια που θα μπορούμε να εντάξουμε το έργο αυτό, γιατί θα είναι ένα μεγάλο έργο για να θωρακίσουμε οριστικά κι αντιπλημμυρικά την περιοχή” κατέληξε.

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024