Έκκληση στον στρατό της Βενεζουέλας να στηρίξει τον Χουάν Γκουάιδο αναμένεται να απευθύνει ο Ντόναλντ Τραμπ, κατά την ομιλία του για την «Ημέρα του Προέδρου».

«Οι αξιωματούχοι του στρατού έχουν μία ξεκάθαρη επιλογή, να εργαστούν προς την κατεύθυνση της δημοκρατίας για το μέλλον το δικό τους και των οικογενειών τους. Διαφορετικά θα χάσουν ό,τι έχουν» αναφέρεται στο προσχέδιο της ομιλίας του Τραμπ.

Και προστίθεται: «Οι δυνάμεις του στρατού θα πρέπει να ακούσουν τον πρόεδρο Γκουάιδο και να επιτρέψουν την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Βενεζουέλα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομιλία του προέδρου Τραμπ είναι προγραμματισμένη για τις 16:00 (ώρα ΗΠΑ) στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντας.

Στις 23 Ιανουαρίου, ο Χουάν Γκουάιδο αυτοανακηρύχθηκε ως προσωρινός πρόεδρος της Βενεζουέλας, με τις ΗΠΑ, τον Καναδά και άλλους συμμάχους της Ουάσιγκτον να αναγνωρίζουν την εξουσία του.

Αντίθετα, Ρωσία, Μεξικό, Κίνα, Τουρκία, Ουρουγουάη και ορισμένες άλλες χώρες έσπευσαν να επιβεβαιώσουν τη στήριξή τους στον νόμιμα και δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο, Νικολάς Μαδούρο.