Σε προετοιμασία του Μεγάρου Μαξίμου να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές αναφέρεται η ιταλική εφημερίδα Il Manifesto, η οποία επικαλούμενη «καλά πληροφορημένες πηγές», υποστηρίζει ότι οι κάλπες μάλλον θα στηθούν στις 26 Μαΐου κάνοντας λόγο για ειλημμένη απόφαση εκ μέρους του Αλέξη Τσίπρα και των στενών του συνεργατών. Ωστόσο δεν λείπουν και αυτοί, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, που πιστεύουν ότι ο Α. Τσίπρας μπορεί να ξαφνιάσει τους πάντες και να αποφασίσει να ολοκληρώσει η κυβέρνηση τη θητεία της μέχρι τον Οκτώβριο, με τις ανοιξιάτικες κάλπες να όμως να παραμένουν ως επικρατέστερο σενάριο προς το παρόν.

Εξηγώντας την εκτίμηση της η ιταλική εφημερίδα αναφέρει ότι: «Κατ’ αρχάς, υπάρχει η σκέψη ότι η ελληνική Αριστερά μπορεί να εκμεταλλευτεί τις δύσκολες ώρες που περνούν οι πρώην σοσιαλιστές, το μικρό κεντρώο κόμμα Το Ποτάμι και οι εθνικιστές των Ανεξάρτητων Ελήνων που συγκυβέρνησαν επί τέσσερα χρόνια με τον ΣΥΡΙΖΑ (…). Οι Σοσιαλιστές βρίσκονται παγιδευμένοι ανάμεσα σε δύο επιλογές: να ποντάρουν σε μια μελλοντική συμμαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με την κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία. Όσον αφορά στο Ποτάμι, κινδυνεύει με πολιτική εξαφάνιση».

Σύμφωνα με την «Manifesto»: «όλα αυτά τα στοιχεία μπορεί να ευνοήσουν το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, που στοχεύει κατά κάποιο τρόπο στην κληρονομιά του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, που κυβέρνησε την Ελλάδα τη δεκαετία του 1980. Ένα αριστερό σοσιαλιστικό κόμμα, που δεν παρέλειψε να εκφράσει τις διαφωνίες του εντός της τότε Ευρωπαϊκής Κοινότητας και εργάστηκε για την κοινωνική συνοχή, προκαλώντας, βέβαια, αύξηση του κρατικού χρέους».

Επισημαίνει δε ότι: «η κυβέρνηση εμφανίζεται πεπεισμένη ότι τα μέτρα στήριξης των πιο ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων, που τέθηκαν σε εφαρμογή τους τελευταίους μήνες (όπως η επιστροφή στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και η αύξηση του κατώτατου μισθού) μπορούν να βοηθήσουν να κλείσει η ψαλίδα από τους συντηρητικούς που παραμένουν φαβορί στις δημοσκοπήσεις. Μένει να φανεί, βέβαια, πόση απόσταση μπορεί να καλυφθεί. Πολλοί σκέφτονται σήμερα ότι με μια καλή διαχείριση της προεκλογικής εκστρατείας μπορεί οι δύο πλευρές να φθάσουν σχεδόν στήθος με στήθος στην ψηφοφορία. Ή, στη χειρότερη των υποθέσεων, η διαφορά υπέρ των συντηρητικών να μην ξεπεράσεις τις τρεις ή τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες».

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με κάποιους αναλυτές όπως σημειώνει το δημοσίευμα αν στηθούν κάλπες την άνοιξη «αυτό θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να μη ρισκάρει να βρεθεί σε δύσκολη θέση το καλοκαίρι, αν ξεσπάσουν νέες μεγάλες πυρκαγιές».

Καταλήγοντας Manifesto τονίζει:  «Προφανώς ο Τσίπρας δεν θα ανοίξει τα χαρτιά παρά την τελευταία στιγμή ποντάροντας στον αιφνιδιασμό, με την πρόθεση να έχει αυτός την πολιτική πρωτοβουλία έναντι των αντιπάλων. Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ορισμένοι του θυμίζουν ότι αν αφήσει για τον Οκτώβριο τις εκλογές, μπορεί να καταγράψει άλλον έναν πόντο στο ενεργητικό του καταφέρνοντας να αναβάλει ή να ακυρώσει τη μείωση των “no-tax area”, που έχει συμφωνήσει στο παρελθόν με τους πιστωτές. Μια λογική συλλογιστική. Αλλά σε μια εποχή που οι πολιτικοί ρυθμοί είναι ήδη ταχύτατοι, κάθε αναβολή -ακόμα και στην Ελλάδα- κρύβει πάντα περισσότερους από έναν άγνωστους παράγοντες».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο