
Ινδονησία: Πάνω από 280 οι νεκροί, 1.000 και πλέον οι τραυματίες
Περισσότεροι από 280 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ ξεπερνούν τους 1.000 οι τραυματίες από το τσουνάμι που προκάλεσε η ηφαιστειακή έκρηξη στην Ινδονησία, σύμφωνα με το νεότερο απολογισμό της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών της ασιατικής χώρας
Περισσότεροι από 280 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ ξεπερνούν τους 1.000 οι τραυματίες από το τσουνάμι που προκάλεσε η ηφαιστειακή έκρηξη στην Ινδονησία, σύμφωνα με το νεότερο απολογισμό της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών της ασιατικής χώρας.
«Ο αριθμός των θυμάτων θα συνεχίσει να αυξάνεται, όπως και ο απολογισμός των ζημιών» προεξόφλησε ο Σουτόπο Πούρβο Νουγκρόχο, ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας, διευκρινίζοντας πως τουλάχιστον 57 άνθρωποι παραμένουν ακόμη αγνοούμενοι.
Ο προηγούμενος απολογισμός που είχαν δημοσιοποιήσει οι αρχές της Ινδονησίας έκανε λόγο για 222 νεκρούς.
Το τσουνάμι έπληξε απροειδοποίητα το βράδυ του Σαββάτου τις νότιες ακτές της Σουμάτρας και το δυτικό άκρο της Ιάβας, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου που είναι γνωστό ως το «παιδί» του θρυλικού Κρακατόα, του Άνακ Κρακατόα.
Ομάδες εφοδιασμένες με μηχανήματα έργου και άλλο βαρύ εξοπλισμό συνεχίζουν σήμερα τις έρευνες στα συντρίμμια με την ελπίδα πως θα βρουν επιζήσαντες.
Ειδικοί προειδοποιούν εναντίον του κινδύνου να πλήξουν την περιοχή νέα θανάσιμα σεισμικά παλιρροϊκά κύματα, εξαιτίας της συνεχιζόμενης ηφαιστειακής δραστηριότητας.
Ο ινδονήσιος πρόεδρος, Τζόκο Ουιντόντο, αναμένεται να επισκεφθεί σήμερα τις περιοχές που επλήγησαν, ενώ ακόμη δεν είχαν συμπληρωθεί ούτε τρεις μήνες από την ημέρα που ένα τσουνάμι που προκάλεσε ισχυρός σεισμός στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 2.000 ανθρώπους στην Παλού και γύρω από αυτήν, στη νήσο Κελέβη.
Η Ινδονησία, ένα αρχιπέλαγος 17.000 νησιών και νησίδων, τα οποία σχηματίστηκαν εξαιτίας της σύγκλισης τριών μεγάλων τεκτονικών πλακών (της ινδοειρηνικής, της αυστραλιανής και της ευρασιατικής), βρίσκεται πάνω στο λεγόμενο Δακτύλιο της Φωτιάς του Ειρηνικού Ωκεανού, περιοχή όπου καταγράφεται ισχυρή σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα. Στην ασιατική χώρα καταμετρώνται τουλάχιστον 127 ενεργά ηφαίστεια.
- Ουκρανία: Αεροπορική επιδρομή της Ρωσίας στο Κίεβο μετά την τριήμερη κατάπαυση του πυρός
- Πάνω από 500.000 άνθρωποι σε αιμοκάθαρση στις ΗΠΑ – Μια αιρετική λύση για αύξηση μοσχευμάτων
- Βενεζουέλα: Θα γίνει η 51η Πολιτεία των ΗΠΑ, ρωτάει δημοσιογράφος τη μεταβατική πρόεδρο Ροδρίγκες
- ΜΚΟ: Αλματώδης αύξηση των εσωτερικών εκτοπισμών εξαιτίας ένοπλων συρράξεων
- Διδυμότειχο: Ερωτήματα προκαλεί το δέντρο στην κορυφή της αποκαταστημένης ξύλινης στέγης του Τεμένους Βαγιαζήτ
- Νότια Αφρική: Τουλάχιστον 10 νεκροί εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων

