Αντιμέτωποι με το φονικό τσουνάμι ήρθαν το βράδυ του Σαββάτου οι κάτοικοι της Ινδονησίας, με 222 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους ενώ περισσότερα από 800 άτομα τραυματίστηκαν, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα, σάρωσε αιφνιδιαστικά τις νήσους Ιάβα και Σουμάτρα στην Ινδονησία, με τις αρχές να εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί περαιτέρω.

Σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν σε εκατοντάδες σπίτια και σε άλλα κτήρια, όταν το τσουνάμι «χτύπησε» απροειδοποίητα.

Χιλιάδες κάτοικοι αναγκάστηκαν να τρέξουν προς υψηλότερα εδάφη για να σωθούν. Μέχρι τις 5:40 μ.μ. τοπική ώρα, η υπηρεσία έκτακτης ανάγκης είχε αυξήσει τον αριθμό των νεκρών σε 222, με 843 τραυματίες και 28 αγνοούμενους.

Διαδοχικοί σεισμοί κατέπλευσαν τμήματα του τουριστικού νησιού Λομπόκ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και ένας διπλός σεισμός-τσουνάμι σκότωσε περισσότερους από 2.000 ανθρώπους στο νησί Σουλαουέζι τον Σεπτέμβριο.

Καθώς η νύχτα πλησίαζε την Κυριακή, οι προσπάθειες διάσωσης συνεχίστηκαν, αλλά οι εργάτες και τα ασθενοφόρα δυσκολεύονταν να φτάσουν στις πληγείσες περιοχές, επειδή κάποιοι δρόμοι μπλοκαρίστηκαν από συντρίμμια από κατεστραμμένα σπίτια, ανατρεπόμενα αυτοκίνητα και πεσμένα δέντρα.

Οι κάτοικοι των παραθαλάσσιων περιοχών ανέφεραν ότι δεν είδαν ή δεν ένοιωθαν προειδοποιητικές ενδείξεις το βράδυ του Σαββάτου, όπως την υποχώρηση του νερού ή κάποιον σεισμό.

Οι αρχές δήλωσαν ωστόσο ότι σε ορισμένες περιοχές προκλήθηκε ακουστήκαν οι σειρήνες συναγερμού.

Εκκενώθηκαν οι περιοχές

Οι αρχές προειδοποίησαν τους κατοίκους και τους τουρίστες στις παράκτιες περιοχές γύρω από το Στενό της Σούντα να παραμείνουν μακριά από τις παραλίες ενώ οι Αρχές προσπαθούν να προσδιορίσουν την ακριβή αιτία της καταστροφής.

Μάλιστα οι Αρχές τόνισαν αυστηρά σε όσους έχουν εγκαταλείψει την περιοχή να μην επιστρέψοτν, τουλάχιστον πριν τις 25 Δεκεμβρίου.

Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιούσεφ Κάλλα δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι ο αριθμός των νεκρών πιθανολογείται να αυξηθεί.

Στις εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας κι αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης διακρίνεται ένα τεράστιο κύμα να καταπλακώνει τα πάντα κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας του συγκροτήματα ποπ Seventeen. Τα μέλη του εκσφενδονίζονται εκτός της σκηνής από τα ορμητικά νερά.

Τέσσερις από τους μουσικούς της μπάντας. «Το νερό παρέσυρε τη σκηνή που βρισκόταν πολύ κοντά στη θάλασσα», ανέφερε η μπάντα σε μια δήλωση. «Έχουμε χάσει τους αγαπημένους μας, συμπεριλαμβανομένου του μπασίστα και του διευθυντή μας … και λείπουν κι άλλοι».