Τέλος στην αμερικανική υπηκοότητα για παιδιά μεταναστών βάζει ο Τραμπ
«Γελοίο να γίνονται αυτόματα πολίτες των ΗΠΑ όσοι γεννιούνται εδώ» δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος
Την επιθυμία του να θέσει τέρμα με διάταγμα στο δίκαιο του εδάφους, βάσει του οποίου τα παιδιά των μεταναστών που έχουν μπει παράνομα στη χώρα και γεννιούνται εκεί λαμβάνουν αυτομάτως την αμερικανική υπηκοότητα, εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Η πρόταση, την οποία διατύπωσε την τελευταία εβδομάδα πριν τις ενδιάμεσες εκλογές της 6ης Νοεμβρίου στο επίκεντρο των οποίων ο Τραμπ προσπαθεί να θέσει το μεταναστευτικό ζήτημα, ενδέχεται να αντιμετωπίσει σοβαρά εμπόδια.
Σε συνέντευξή του στο Axios, ο αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να υπογράψει προεδρικό διάταγμα με το οποίο να καταργεί αυτό το δικαίωμα για τα παιδιά αυτά.
«Είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο όπου αν έρθει κάποιος και αποκτήσει μωρό, αυτό το μωρό είναι πολίτης των ΗΠΑ (…) με όλα τα πλεονεκτήματα» δήλωσε στην τηλεοπτική του συνέντευξη. «Είναι γελοίο, είναι γελοίο, πρέπει να σταματήσει», τόνισε.
Εκτός από τις επικρίσεις που είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει, το ενδεχόμενο ο πρόεδρος να μπορεί να θέσει υπό αμφισβήτηση μέσω ενός διατάγματος αυτή την αρχή που περιλαμβάνεται στην 14η Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος αμφισβητείται από πολλούς νομικούς.
«Μου έλεγαν πάντα ότι χρειαζόμαστε μια συνταγματική αναθεώρηση. Ξέρετε κάτι; Δεν ισχύει», επεσήμανε ο Τραμπ. «Γίνεται με ένα διάταγμα» εξήγησε.
- Τουρκία: Ελεύθερος ο Γάλλος δημοσιογράφος που συνελήφθη σε φιλοκουρδική διαδήλωση
- Η βαθμολογία της League Phase του Champions League μετά την 7η αγωνιστική (pic)
- Τσέλσι – Πάφος 1-0: «Μπλε» για απευθείας πρόκριση και «δώρο» στον Ολυμπιακό
- Γιουβέντους-Μπενφίκα 2-0: Τρίτη σερί νίκη και βλέπει 8αδα, ο Παυλίδης γλίστρησε και έχασε πέναλτι
- Σλάβια – Μπαρτσελόνα 2-4: Πέρασε από την Πράγα και βλέπει οκτάδα
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 22.01.2026]

