Ντούνια Μιγιάτοβις: Νέα Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα
Είναι η πρώτη γυναίκα στη θέση αυτή και διαδέχεται τους Νιλς Μούιζνιεκς
Η Ντούνια Μιγιάτοβιτς αναλαμβάνει σήμερα Τρίτη 3 Απριλίου Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Η θητεία της θα διαρκέσει έξι χρόνια.
Η Ντούνια Μιγιάτοβιτς στο μήνυμά της για την ανάληψη των καθηκόντων της σημειώνει:
«Προτίθεμαι να διαφυλάξω την κληρονομιά του έργου των προηγούμενων Επιτρόπων και να διαφυλάξω την ικανότητα αυτού του θεσμικού οργάνου να αντιδρά γρήγορα και αποτελεσματικά για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η άποψή μου είναι ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πράγματι καθολικά και ότι καμία χώρα δεν είναι πέρα από τον έλεγχο.
Όσον αφορά τις προτεραιότητες, το όραμά μου είναι απλό. Με μια λέξη: εφαρμογή. Πρότυπα, ψηφίσματα, συνθήκες, όλα υπάρχουν και είναι εδώ για να μας καθοδηγούν. Ναι, είναι απαραίτητη η πολιτική βούληση για να βεβαιωθούμε ότι εφαρμόζονται. Ωστόσο δεν είναι θέμα μόνο των κυβερνήσεων. Πρέπει να συμμετάσχουν οι κοινωνίες μας συνολικά στην εφαρμογή τους και να συμπεριληφθούν όλοι στο διάλογο για τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Τα τελευταία χρόνια, η Ντούνια Μιγιάτοβιτς είχε αρμοδιότητες σε εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς που αφορούσαν την υπεράσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου μέσα από την ελευθερία έκφρασης και των μέσων ενημέρωσης. Στο Συμβούλιο της Ευρώπης έχει υπάρξει Πρόεδρος της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για την ελευθερία έκφρασης και ενημέρωσης σε περίοδο κρίσης. Για το συνολικό της έργο έχει βραβευτεί πολλές φορές.
Η Ντούνια Μιγιάτοβιτς (Βοσνία-Ερζεγοβίνη) εξελέγη τον περασμένο Ιανουάριο από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ). Είναι η πρώτη γυναίκα στη θέση αυτή και διαδέχεται τους Νιλς Μούιζνιεκς (2012-2018), Τόμας Χάμαρμπεργκ (2006-2012) και Άλβαρο Χιλ-Ρόμπλες (1999-2006). Είχε τρεις ψήφους διαφορά με τον Γάλλο υποψήφιο Πιερ Ιβ Λε Μπορν και μεγάλο προβάδισμα από τον Σλοβένο υποψήφιο Γκίραν Κλέμεντσιτς.
- Μαρόκο: Φονική κατάρρευση κτιρίων – Τουλάχιστον 22 νεκροί και 16 τραυματίες
- Δήμος Αναστασιάδης: «Η 2η εγκυμοσύνη της Τζένης ήταν σοκαριστική, ο γιατρός μας το είχε απαγορεύσει»
- «Στην Ελλάδα το σαββατοκύριακο ο Μόρις – Πλήρης συμφωνία με τον Ολυμπιακό»
- Υπόμνημα της δημάρχου Γαύδου στην κυβέρνηση για τα ζητήματα που απασχολούν το νησί
- Νέο βίντεο από τη σύλληψη του Λουίτζι Μαντζιόνε: Τι δείχνουν οι κάμερες ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του CEO της UnitedHealthcare
- Ταΰγετος: Αίσιο τέλος για τον 28χρονο Γάλλο πεζοπόρο που έπεσε σε χαράδρα 200 μέτρων




