Σλοβενία: Διεξάγεται ο β’ γύρος των προεδρικών εκλογών
Άνοιξαν οι κάλπες στη Σλοβενία για το β' γύρο των προεδρικών εκλογών, με τον απερχόμενο πρόεδρο Μπόρουτ Πάχορ να διεκδικεί την επανεκλογή του απέναντι στον δήμαρχο του Κάμνικ, Μάρτζαν Σάρεκ.
Άνοιξαν οι κάλπες στη Σλοβενία για το β’ γύρο των προεδρικών εκλογών, με τον απερχόμενο πρόεδρο Μπόρουτ Πάχορ να διεκδικεί την επανεκλογή του απέναντι στον δήμαρχο του Κάμνικ, Μάρτζαν Σάρεκ.
Στον α΄γύρο πριν από τρεις εβδομάδες, ο Πάχορ έλαβε το 47% των ψήφων ανάμεσα σε εννέα υποψηφίους, με τον Σάρεκ, που είναι πρώην κωμικός και μιμητής, να έρχεται δεύτερος με περίπου 25%.
Αν και οι δημοσκοπήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή δείχνουν ότι ο Παχόρ έχει ακόμα το προβάδισμα και θα λάβει το 52 με 56.3% των ψήφων, αναλυτές υποστηρίζουν ότι το αποτέλεσμα είναι αβέβαιο.
Ο 54χρονος Παχόρ διετέλεσε πρωθυπουργός από το 2008 έως το 2012, κατά τα χρόνια δηλαδή που οδήγησαν την Σλοβενία στην χειρότερη οικονομική της κρίση. Το 2013 η χώρα μετά βίας κατάφερε να αποφύγει πρόγραμμα διάσωσης για τις τράπεζες της, που ήταν φορτωμένες με μεγάλο αριθμό «κόκκινων δανείων».
Πρώην μοντέλο μόδας, ο Παχόρ είναι γνωστός και ως «βασιλιάς του Instagram» γιατί κάνει συνεχείς αναρτήσεις φωτογραφιών από την άσκηση των καθηκόντων του αλλά και από αθλητικές δραστηριότητές του. Έχει δηλώσει ότι θα επικεντρωθεί «στο να φέρει κοντά τους ανθρώπους, στη συνεργασία, στην πολιτική σταθερότητα και στην ασφάλεια» αν λάβει νέα εντολή, ενώ ο Σάρεκ υποστηρίζει ότι χρειάζεται αλλαγή πολιτικής για να βελτιωθεί η οικονομία και να βελτιωθεί η ζωή των Σλοβένων.
Αν και ο ρόλος του προέδρου στη Σλοβενία, έχει κυρίως τελετουργικό χαρακτήρα, ο πρόεδρος ηγείται του στρατού και επιπλέον διορίζει μερικούς σημαντικούς αξιωματούχους, όπως είναι ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας. Ωστόσο, οι περισσότεροι διορισμοί του πρέπει να επικυρωθούν από το κοινοβούλιο.
in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ξεκάθαρος ο Σλοτ για την ήττα από την Παρί: «Ήμασταν τυχεροί που χάσαμε μόνο με 2-0»
- Το Πάσχα σε μια άλλη, παλιά Κρήτη: Μνήμες, έθιμα και μια κοινότητα δεμένη σαν οικογένεια
- Μαρούσι: Σε εξέλιξη οι έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη που μαχαίρωσε ανήλικο
- Η μεγάλη επιστροφή του Ταϊρίς Χαλιμπέρτον μετά από 10 μήνες
- Μεξικό: Αδιανόητος καβγάς πάνω από φέρετρο – Ερωμένες διαπίστωσαν ότι έκλαιγαν τον ίδιο άντρα
- Πάσχα: Ήθη, έθιμα και δοξασίες στη δυτική Θεσσαλία τη Μεγάλη Πέμπτη – Το βάψιμο αυγών με κρεμμυδόφυλλα
- Δίκαιο ή λογοκρισία; Η ακύρωση του Wireless και το μπλόκο στον Κάνιε Γουέστ διχάζουν
- Η ΑΕΚ κοντράρεται με τη Ράγιο Βαγιεκάνο στο «Βαγιέκας» για τα προημιτελικά του Europa Conference League
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 09.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/evgeni-tcherkasski-6AcF6hcRU8A-unsplash-1-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442