Δημοσιεύτηκε το γονιδίωμα του κριθαριού
Παξιμάδια, μπίρα, ουίσκι: η παραγωγή θα μπορούσε να αυξηθεί και να βελτιωθεί μετά την πλήρη αλληλούχιση του γονιδιώματος του κριθαριού.
Παξιμάδια, μπίρα, ουίσκι: η παραγωγή θα μπορούσε να αυξηθεί και να βελτιωθεί μετά την πλήρη αλληλούχιση του γονιδιώματος του κριθαριού.
Διεθνής ομάδα, αποτελούμενη από 77 ερευνητές σε δέκα χώρες, αναφέρουν στο Nature ότι το κριθάρι (Hordeum vulgare) έχει περίπου 39.000 γονίδια, σχεδόν διπλάσια σε σχέση με τον άνθρωπο.
Η ανάγνωση του γονιδιώματος θα διευκολύνει την ανάπτυξη νέων ποικιλιών του πολύτιμου αγρωστώδους, πιο ανθεκτικές στις μεταβολές του περιβάλλοντος και στις ασθένειες.
Το κριθάρι χρησιμοποιείται εδώ και τουλάχιστον 10.000 χρόνια ως τρόφιμο, ζωοτροφή και πρώτη ύλη για την παραγωγή ποτών.
Πριν εφευρεθεί η μπίρα και το ουίσκι, αλκοολούχα ποτά από κριθάρι φτιάχνονταν ήδη από τη Λίθινη Εποχή, ιδίως στην «εύφορη ημισέληνο» της Μεσοποταμίας.
Σήμερα, οι βασικές χώρες παραγωγής είναι η Ρωσία, η Γερμανία, η Γαλλία και ο Καναδάς.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Έρευνα στην Τουρκία για τα στημένα παιχνίδια – Συνελήφθησαν παίκτες των Φενέρμπαχτσε και Γαλατασαράι
- Ευλογιά προβάτων: Τα ποσά και οι δικαιούχοι των αγροτικών αποζημιώσεων για το χαμένο εισόδημα
- «Οι εθελοντές είναι συχνά οι πρώτοι που δρουν σε στιγμές κρίσεων»
- H Κυπριακή Ομοσπονδία καλεί τον Ολυμπιακό να παίξει στη Λεμεσσό αντί για το ΣΕΦ
- Θρήνος στην κηδεία του 24χρονου που σκοτώθηκε στο τροχαίο στη Λούτσα
- «Φως στο Τούνελ»: Αποκαλυπτικά στοιχεία για δύο σκοτεινές υποθέσεις


