Οινοποιείο Σεμέλη: η μυθική διάσταση στον κόσμο του ελληνικού κρασιού
Στον υπέροχο κόσμο της ελληνικής μυθολογίας η Σεμέλη είναι η θυγατέρα του Κάδμου και της Αρμονίας, η μητέρα του Διονύσου, θεού της αμπέλου και του μεθυστικού οίνου, καρπού της κρυφής ένωσής της με τον Δία. Η Σεμέλη κατακεραυνώθηκε από τον Δία ύστερα από δολερή ενέργεια της ζηλότυπης Ήρας και έλαβε μετά θάνατον το όνομα Θυώνη. […]
Στον υπέροχο κόσμο της ελληνικής μυθολογίας η Σεμέλη είναι η θυγατέρα του Κάδμου και της Αρμονίας, η μητέρα του Διονύσου, θεού της αμπέλου και του μεθυστικού οίνου, καρπού της κρυφής ένωσής της με τον Δία. Η Σεμέλη κατακεραυνώθηκε από τον Δία ύστερα από δολερή ενέργεια της ζηλότυπης Ήρας και έλαβε μετά θάνατον το όνομα Θυώνη.
Στον κόσμο του ελληνικού κρασιού το κορινθιακό οινοποιείο που φέρει το όνομα της Σεμέλης αποτελεί σημείο αναφοράς χάρη στο μέγεθος, τη σχεδίαση και την αρχιτεκτονική του, αλλά και την υποδειγματική φιλοξενία που προσφέρει στους οινόφιλους που το επισκέπτονται.
Το Οινοποιείο Σεμέλη βρίσκεται στην ημιορεινή κοινότητα Κούτσι της νομοθετικά οριοθετημένης ζώνης της Νεμέας Κορινθίας. Η στρατηγική θέση του στην αμπελουργική ζώνη της Νεμέας, σε υψόμετρο 600, προσφέρει ένα υγιές οικοσύστηµα – terroir για τους αμπελώνες του, καθώς και μια εκπληκτική θέα, που εξασφαλίζει γαλήνη και ηρεμία στον επισκέπτη.
Στο κεντρικό τμήμα του οινοποιείου βρίσκεται η μεγάλη αίθουσα φιλοξενίας, με δύο τζάκια τοποθετημένα σε κεντρικά σημεία, δεξιά και αριστερά του χώρου, ώστε να δημιουργούνται γωνιές συγκέντρωσης και ανάπαυσης στα άνετα σαλόνια. Στους χώρους αυτούς φιλοξενούνται φίλοι επισκέπτες του Κτήματος, καθώς και φίλοι του κρασιού από όλον τον κόσμο, που επιθυμούν να μυηθούν στον κόσμο του οίνου, να γνωρίσουν το Κτήμα και να δοκιμάσουν τα κρασιά που παράγονται εδώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εύκολη πρόσβαση σε κοντινούς πολιτιστικούς θησαυρούς και ιστορικά μνημεία καθιστά το Οινοποιείο Σεμέλη έναν καθ’ όλα ελκυστικό προορισμό.
H εταιρεία Semeli Α.Ε. ιδρύθηκε το 1979, µε στόχο τη δημιουργία ελληνικών οίνων υψηλής ποιότητας.
Το Οινοποιείο Σεμέλη λειτούργησε πρώτη φορά το έτος 2003. Τη χρονιά εκείνη οινοποιήθηκαν σταφύλια από τις ποικιλίες Αγιωργίτικο, Μοσχοφίλερο, Ροδίτης και Cabernet Sauvignon.
Η ειδική γεωγραφική θέση που επιλέχθηκε για την κατασκευή του οινοποιείου, δηλαδή το Κούτσι, μέσα στον ποιοτικότερο αμπελώνα της Νεμέας, υπηρετεί πλήρως το στόχο που προαναφέρθηκε, δηλαδή την παραγωγή ελληνικών κρασιών αρίστης ποιότητας.
Στo σκεπτικό των υπευθύνων της εταιρείας, πέραν της παραγωγής ποιοτικών οίνων, περιλαμβανόταν εξαρχής η βέλτιστη σχέση ποιότητας-τιμής, ενώ πολύ μεγάλη έμφαση δίδεται στην ήπια μεταχείριση της εξαιρετικής πρώτης ύλης και του παραγόμενου εξ αυτής οίνου.
Το Οινοποιείο Σεμέλη προσκαλεί όλους τους οινόφιλους στις φιλόξενες εγκαταστάσεις του παρέχοντας ειδικά προγράμματα ξενάγησης και οινογευσίας.
Το 1ο Πρόγραμμα αυτού του είδους περιλαμβάνει ξενάγηση στο χώρο παραγωγής, όπου περιγράφεται η διαδικασία συλλογής των σταφυλιών και οινοποίησης, στο χώρο εμφιάλωσης και στο κελάρι, όπου γίνεται αναφορά στη διαδικασία ωρίμανσης του κρασιού.
Στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν στην κεντρική αίθουσα φιλοξενίας ή στο κελάρι πέντε διαφορετικές ετικέτες του οινοποιείου: Ορεινός Ήλιος Λευκός, Μαντινεία Νασιάκος, Ορεινός Ήλιος Ροζέ, Ορεινός Ήλιος Ερυθρός και Semeli Nemea Reserve. Παράλληλα, προσφέρονται τοπικά τυριά, χωριάτικα παξιμάδια, κριτσίνια και κράκερς.
Η συνολική διάρκεια της ξενάγησης – γευσιγνωσίας είναι περίπου 1-1 ½ ώρα και το κόστος ανέρχεται σε 6 ευρώ/άτομο.
Το 2ο Πρόγραμμα δίνει την ευκαιρία στους οινόφιλους επισκέπτες, ανάλογα με την εποχή της επίσκεψης στο Οινοποιείο Σεμέλη, να γνωρίσουν τους αμπελώνες του, όπου μπορούν να περιηγηθούν και να εξοικειωθούν με τις αγροτικές εργασίες που πραγματοποιούνται τη συγκεκριμένη περίοδο.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει περιήγηση σε κοντινό αμπελώνα και συμμετοχή στις πιο σημαντικές εργασίες (κλάδεμα,
κορφολόγημα, τρύγος). Η ξενάγηση συνεχίζεται στο χώρο οινοποίησης – εμφιάλωσης και στο κελάρι, όπου γίνεται η παλαίωση των κρασιών σε γαλλικά δρύινα βαρέλια.
Στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν στην κεντρική αίθουσα φιλοξενίας ή στο κελάρι πέντε διαφορετικές ετικέτες του οινοποιείου: Ορεινός Ήλιος Λευκός, Μαντινεία Νασιάκος, Ορεινός Ήλιος Ροζέ, Ορεινός Ήλιος Ερυθρός και Semeli Nemea Reserve. Παράλληλα, προσφέρονται τοπικά τυριά, χωριάτικα παξιμάδια, κριτσίνια και κράκερς.
Η συνολική διάρκεια της ξενάγησης – γευσιγνωσίας είναι περίπου 3-4 ώρες και το κόστος ανέρχεται σε 16 ευρώ/άτομο.
Ο ελάχιστος αριθμός συμμετοχών για το πρόγραμμα αυτό είναι τα 8 άτομα.
- Στο πρώτο χριστουγεννιάτικο κήρυγμά του, ο Πάπας Λέων καταδικάζει τις συνθήκες διαβίωσης στη Γάζα
- «Καλά Χριστούγεννα Παναθηναϊκέ μου! Πάντα δίπλα σου»: Το βίντεο της πράσινης ΠΑΕ
- Χειμερινές εκπτώσεις 2026: Πότε ξεκινούν – Πρακτικές συμβουλές για τους καταναλωτές
- Ευρώπη: Δεύτερη από το τέλος η Ελλάδα στους πραγματικούς μισθούς – Οι προβλέψεις για το 2026
- Ο Ντανιέλ Μπενσαΐντ και η επιμονή ότι πολιτική σημαίνει ανατροπή
- Τι ισχύει με το συμβόλαιο του Κλοπ – Μπορεί να επιστρέψει στους πάγκους;
- Σοβαρές ζημιές από τη έντονη κακοκαιρία σε πολυκατοικία στον Άλιμο – Κατέρρευσε μάντρα
- Mick Abrahams – Πέθανε ο (αρχικός) κιθαρίστας των Jethro Tull σε ηλικία 82 ετών
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 25.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/evgeni-tcherkasski-bE4C_M7M4xY-unsplash-1-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442