Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πρόγραμμα προβλέπει την πιθανότητα επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης

Πρόγραμμα προβλέπει την πιθανότητα επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης

Βρετανοί επιστήμονες σχεδίασαν ένα πρόγραμμα που επιτρέπει σε κάθε γυναίκα να υπολογίσει μόνη της πόσες πιθανότητες έχει να αποκτήσει παιδί μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης, ανάλογα με τα δεδομένα κάθε ξεχωριστής περίπτωσης.

Βρετανοί επιστήμονες σχεδίασαν ένα πρόγραμμα που επιτρέπει σε κάθε γυναίκα να υπολογίσει μόνη της πόσες πιθανότητες έχει να αποκτήσει παιδί μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης, ανάλογα με τα δεδομένα κάθε ξεχωριστής περίπτωσης.

Όπως αναφέρεται σε άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal, το υπολογιστικό αυτό μοντέλο αναπτύχθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Αμπερντίν στη Σκωτία, με επικεφαλής τον ειδικό στην Ιατρική Στατιστική Ντέηβιντ ΜακΛέρνον.

Οι επιστήμονες τροφοδότησαν το σύστημα με στοιχεία που αφορούν περίπου 113.900 γυναίκες, οι οποίες είχαν κάνει διαδοχικές προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης (συνολικά 184.269), ώστε να μπορεί να κάνει προβλέψεις επιτυχίας για έως έξι κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης. Το υπολογιστικό μοντέλο λαμβάνει υπόψη την τυχόν χρήση κατεψυγμένων γονιμοποιημένων ωαρίων, τον αριθμό των εμβρύων που θα καταψυχθούν, τον αριθμό των ωαρίων που συλλέγονται κάθε φορά, την υγεία των εμβρύων που μεταφέρονται στη μήτρα και άλλες παραμέτρους.

Ωστόσο, προς το παρόν δεν λαμβάνει υποψη του παράγοντες, όπως το βάρος της γυναίκας, το κάπνισμα, την κατανάλωση του αλκοόλ κ.α.

Το πρόγραμμα είναι διαθέσιμο online στην διεύθυνση https://w3.abdn.ac.uk/clsm/opis.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η ηλικία είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας επιτυχίας ή αποτυχίας στην εξωσωματική γονιμοποίηση, καθώς μετά τα 30 έτη ζωής, οι πιθανότητες μειώνονται σταδιακά.

Ενδεικτικά, μια γυναίκα 30 ετών με δύο χρόνια ανεξήγητης υπογονιμότητας (η οποία ξεκίνησε στα 28 τις προσπάθειες να αποκτήσει παιδί) έχει κατά μέσο όρο πιθανότητα 46% να συλλάβει με την πρώτη προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης και 79% με την τρίτη.

Ως γνωστόν, κατά την κλασσική πρακτικής της εξωσωματικής γονιμοποίησης, ένα ωάριο συλλέγεται από τις ωοθήκες της γυναίκας και γονιμοποιείται από σπερματοζωάριο σε εργαστηριακές συνθήκες. Στη συνέχεια, το γονιμοποιημένο ωάριο, είτε εισάγεται στη μήτρα της γυναίκας για να αναπτυχθεί, είτε καταψύχεται για μελλοντική χρήση. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθούν ωάρια ή/και σπερματοζωάρια από δότες. Μία συχνή εναλλακτική μέθοδος εξωσωματικής είναι η σπερματέγχυση.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024